Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Tord, Turid

"Känns bra att representera 120 miljoner flyktingar"

Anders Hansson/TT

Publicerad 2024-07-25

"Det är en dröm och jag lever i den drömmen", säger Amir Ansari inför OS-debuten. Arkivbild.

Amir Ansari, 24, kom till Sverige efter en flykt från Afghanistan som höll på att kosta honom livet.

På lördag gör han OS-debut för flyktinglaget i tempoloppet.

– Det är som en dröm att få vara här i Paris och det känns bra att få representera 120 miljoner flyktingar i världen, säger Amir Ansari från OS-byn.

Amir Ansari, som bor i Uppsala, var 16 år när han 2015 kom till Sverige efter en flykt från Afghanistan som var nära att kosta honom livet.

I slutet av 2022 fick Amir Ansari tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige vilket bidrog till att cykelkarriären tog fart. I fjolårets VM i Glasgow tävlade han för Internationella cykelförbundets flyktinglag. Det gick så bra att Amir Ansari inför OS i Paris blev uttagen till Internationella olympiska kommitténs (IOK) flyktinglag.

På lördag startar han i tempoloppet.

– Att leva och vara här känns fantastiskt och overkligt. Det är en dröm och jag lever i den drömmen, säger Amir Ansari.

Granne med svenskarna

I måndags kom han till OS-byn i Paris och anslöt till flyktinglagets förläggning som ligger granne med Sveriges, Norges och Finlands boende.

– Jag har hälsat på några från Sverige, men man hinner inte prata med så många eftersom alla här gör sitt, säger Ansari.

Han berättar att flyktinglaget väckt stor uppmärksamhet i Paris. Vid fredagens OS-invigning på Seine åker flyktinglaget, klädda i vitt, ut som andra nationsbåt efter Grekland.

Cyklar för 120 miljoner

Dagen därpå är det dags för tempoloppet.

– Mitt mål är att efter målgången känna att jag inte kunnat ha gjort bättre. Samtidigt tävlar jag för 120 miljoner människor i världen. Jag vill göra dem stolta. Många av dem har inte fått chansen att gå vidare och ha ett bra liv. Jag ska göra mitt bästa för dem, säger Ansari.

I Iran finns hans biologiska mamma och systrar, som också flytt från Afghanistan, och håller tummarna.

– De vet att jag tävlar i OS och är stolta, men jag vet inte om de kan se mitt lopp. Däremot kommer min svenska familj och svenska mamma, som hjälpt mig, att vara här på plats.