Kempe: "Varit ganska sugen på VM senaste åren"

TT

Publicerad 2024-05-02

Det är slutspelat för Adrian Kempe (till höger) och hans Los Angeles. Edmonton vann matchserien med 4–1 i åttondelsfinalen av Stanley Cup-slutspelet. Arkivbild.

Adrian Kempe nätade för Los Angeles, men det hjälpte inte.

Efter 1–4 i matcher mot Edmonton är Stanley cup-slutspelet över för Kempe, som öppnar för VM-spel.

– Jag har väl varit ganska sugen på VM de senaste åren, säger han till Expressen efter nattens 3–4-förlust.

Svensken Adrian Kempe styrde in reduceringen fram till 3–4 borta mot Edmonton med 2.18 minuter kvar att spela av matchen. Då hade Los Angeles tagit ut målvakten för spel sex mot fem utespelare i jakt på att förlänga säsongen.

Närmare än så kom dock inte laget från Kalifornien. Edmonton vann med uddamålet och matchserien med 4–1. Det är tredje säsongen i följd som Los Angeles blir utslaget av just Edmonton i åttondelsfinalen av Stanley cup-slutspelet.

Bäst i Los Angeles

Därmed är NHL-säsongen över för den svenska kvartetten Kempe, Viktor Arvidsson, Carl Grundström och Andreas Englund. Återstår att se om någon av dem tar plats i förbundskapten Sam Hallams landslagstrupp till VM, som börjar den 10 maj.

– Jag måste väl smälta det här först, men jag har väl varit ganska sugen på VM de senaste åren. Så vi får se hur allt går, säger Kempe till Expressen.

Den 27-årige forwarden har gjort tre VM-turneringar tidigare och var med och tog guld 2018 i Köpenhamn – tillsammans med Arvidsson. Grundström spelade VM både 2022 och 2023.

Kempe var målbäst i Los Angeles i slutspelet med fyra fullträffar och var lagets poängkung i grundserien med 75 poäng (28 mål/47 assist) – personligt rekord under en NHL-säsong.

I början av den första perioden ledde annars Los Angeles efter att Blake Lizotte satt 2–1, framspelad av Arvidsson och Englund. Sedan tog Edmontons stjärnduo över – Leon Draisaitl svarade för två raka mål med Connor McDavid som framspelare. När sedan Zach Hyman skickade in sitt sjunde slutspelsmål fram till 4–2 en knapp minut innan andra perioden var över var Los Angeles ett slaget lag. McDavid leder slutspelets poängliga efter elva assist och ett mål.

Vegas illa ute

Regerande Stanley Cup-mästarna i Vegas är en förlust från att åka ut i årets slutspel redan i åttondelsfinal. Dallas vann med 3–2 på hemmaplan och leder nu med 3–2 i matcher.

Stor matchvinnare blev Jason Robertson, som 16.32 in på den andra perioden skickade in segermålet i numerärt överläge.