Tunga skadesmällar – och en glädjande comeback

TT

Publicerad 2024-05-21

Stina Blackstenius missar de kommande EM-kvalmatcherna mot Irland. Arkivbild.

Arsenalstjärnan Stina Blackstenius är en av fem spelare som missar fotbollsdamernas EM-kvalmatcherna mot Irland på grund av skador.

Däremot gör Hanna Glas comeback, efter lång skadefrånvaro. Detta trots att hon ännu inte debuterat för sin nya klubb, Kansas.

Förbundskaptenen Peter Gerhardsson vill inte säga vad det handlar om för skador på spelarna som saknas.

– De är inte uttagningsbara, men varför får klubbarna svara på, säger han.

Förutom Blackstenius saknas Anna Anvegård, Amanda Nildén, Elin Rubensson och Stina Lennartsson.

I deras frånvaro har Gerhardsson tagit in två debutanter, IFK Norrköpings My Cato och Hammarbys Ellen Wangerheim.

– My Cato har presterat bra i Norrköping, där hon är lagkapten. Hon har ledaregenskaper och har gjort det bra på mittfältet i U23-landslaget. Det är intressant att titta på henne i vår miljö när bland andra Elin Rubensson är borta, säger han.

– Ellen Wangerheim hade nog varit med tidigare om inte skadorna inträffat i höstas. Hon är både snabb, en bra huvudspelare och en bra bollmottagare. Nu finns det en möjlighet att titta på henne när Stina (Blackstenius) inte är tillgänglig.

”Väldigt viktig för det svenska landslaget”

En annan spelare som är uttagen är Hanna Glas, som missade VM förra sommaren, och ännu inte debuterat för sin nya klubb, Kansas City Current, på grund av den knäskada hon länge kämpat med.

– Hon spelar matcher internt. Hon är inte med i deras trupp, de (Kansas) har ju ett tak på 26 spelare. Så hon är inte med där vilket gör att hon i stället tränar för fullt och har varit igång i ett par månaders tid och i de matcherna vi har sett så ser hon väldigt pigg ut, säger Gerhardsson om backen.

Sverige möter Irland borta den 31 maj och hemma på Friends fyra dagar senare.