Svensken missar final – bröt handleden

Ingela Ahlberg/TT

Publicerad 2024-06-10

Samuel Pihlström faller illa i EM-försöket.

En fjärde svensk protest vid EM i friidrott gav resultat. 1 500-meterslöparen Samuel Pihlström, som drogs med i ett fall i försöken, får springa i finalen.

Nu kommer dock beskedet att svensken missar finalen, efter att ha brutit handleden i sitt fall.

Efter två avslagna och en godkänd protest gav förbundskapten Kajsa Bergqvists ihärdiga kamp i juryrummet i Rom ett positivt resultat en andra gång.

Samuel Pihlström, som drogs med i ett fall, får en biljett till finalen på 1 500 meter på onsdag.

Det blir dock inget tävlande för svensken. Förbundet meddelar att Pihlström brutit handleden efter sitt fall i försöket. Han har nu en gipsskena på höger arm som därmed är fixerad och han kommer inte att kunna springa EM-finalen.

”Suger såklart”

”Nej, men det här suger såklart. Jag hade hoppats springa final, men det kommer förhoppningsvis fler mästerskap i sommar och det ska inte dröja så länge innan jag kan springa igen,” säger Pihlström till förbundet.

23-åringen kom till EM med stora förhoppningar om en finalplats. Han satte personligt rekord på 3.34,51 vid Diamond League-galan i Stockholm för en dryg vecka sedan. En tid på 3.44 i försöken hade räckt för att gå till EM-final i Rom.

Förhoppningen är att Pihlström ska kunna vara i gång och springa igen inom kort.

”På fredag kommer det tvåkilosbandage jag bär nu att ersättas av en lätt plastskena, och det gör ju inte speciellt ont just nu. Så jag hoppas kunna vara igång snart igen, kanske kan jag springa lite redan på fredag och så småningom ska jag även kunna tävla med plastskenan på. Jag springer ju inte med armen,” säger han.

Flitig gäst i juryrummet

Förbundskapten Bergqvist har varit en flitig gäst i juryrummet under EM. Först handlade det om en protest mot silverlöparen i 100-metersfinalen som Sverige menade tjuvstartade i finalen och borde ha blivit diskad. Hade protesten gått igenom hade Henrik Larsson fått bronset. Men så blev det inte.

Sedan var det diskuskastaren Vanessa Kamga som fick ett kast felmätt och fick sitt personliga rekord struket.

Och så var det flera timmars kaosartade besked som ändrades flera gånger angående Erik Erlandssons plats i finalen på 200 meter, vilket till slut landade i att han får springa final som nionde löpare.