TT-Sport

Ingemar Johansson hedras med staty

TT-SPORT

Göteborg. Ingemar Johansson kommer att hedras med en staty någonstans i hemstaden Göteborg.

Det är i varje fall utgångspunkten för Socialdemokraterna i Göteborg som är i majoritetsställning i staden.

Frågan togs upp på det sedvanliga möte som partigruppen har varje måndag.

– Vi ska försöka göra allt vi kan för att hitta en möjlighet att kunna hedra minnet av Ingemar Johansson med en staty, säger kommunalrådet Owe Nilsson till TT.

– Jag väckte frågan och alla tyckte det var en bra idé. Nu får kulturförvaltningen uppdraget att så snart som möjligt undersöka hur man gör detta på bästa sätt, säger Helena Nyhus, ordförande i kulturnämnden.

Men hon tror inte att man hinner få fram en staty till 50-årsdagen då Ingemar Johansson blev världsmästare i tungvikt. Det var fredagen den 26 juni 1959 som Floyd Patterson besegrades i Yankee Stadium i New York.

Alla kommer också att vara välkomna och ta farväl av Ingemar Johansson. Det har familjen nu bestämt.

– Det blir en öppen begravning. Det vill familjen. Alla som vill hedra Ingemar ska få chansen, säger begravningsentreprenör Tommy Åberg till TT.

Det lär blir en hel del. Åberg hoppas kunna få använda Vasakyrkan i Göteborg med plats för 1 200 personer. Begravningen är planerad till den 13 februari.

Redan under tisdagen kommer en kondoleansbok att läggas ut på Idrottsmuseet på Kviberg i Göteborg. Den kommer att ligga kvar till sommaren.

Klockan 14 på tisdagen kommer också stadsfullmäktiges ordförande Jörgen Linder att läsa en parentation över Ingemar Johansson i Idrottsmuseet.

Fri entré råder hela veckan på museet som bland annat har Ingemar Johanssons världsmästarbälte och världsmästarring i sina samlingar.

– Men vi har också planerat en specialutställning från mitten av maj till den 1 juli för att hedra 50-årsminnet, säger Åke Lindegarth i museestyrelsen och barndomsvän till Ingemar Johansson.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport