Stjärnan: Antigravidkontrakten borta

TT-SPORT

Handboll. Spanska handbollsklubbar har vid flera tillfällen skrivit in antigraviditetsklausuler i kontrakt med damspelare, skriver tidningen El Mundo.

Men enligt stjärnan som vittnar om klausulerna så existerar de inte längre.

"Det är sant att jag vid något tillfälle skrivit på med en sådan klausul", skriver den före detta spanska landsslagsspelaren Begoña Fernández på Twitter.

Men i en intervju med nyhetsbyrån EFE, som bland annat återges av La Vanguardia, säger hon att det var länge sedan den typen av klausuler förekom inom den spanska handbollen.

– Jag vet att de inte existerar nu. Jag har pratat med spelarföreningen och de säger att det numera inte finns någon klubb i Spanien som har den typen av klausuler i sina kontrakt, säger 36-åriga Begoña Fernández till EFE.

– Jag har pratat om en sak jag var med om för en massa år sedan, när jag började spela, och som inte har något att göra med hur det är nu. Nu är allt helt annorlunda.

Enligt klausulerna är graviditet skäl till uppsägning av kontraktet, precis som dopning eller utövande av "riskabla sporter". Begoña Fernández berättar även på Twitter om hur en ung lagkamrat fick sitt kontrakt rivet när hon blev gravid, för att sedan erbjudas ett nytt kontrakt efter att ha drabbats av missfall.

Advokaten María José López González säger till El Mundo att damhandbollen i Spanien befinner sig i en juridisk gråzon eftersom den inte anses vara professionell - men att klausulerna ändå är olagliga.

TT