Ryssland hotas med rött kort i EM

Publicerad 2016-06-14

Fotbolls-EM. Ryssland får spela vidare i fotbolls-EM under ett konstant diskningshot.

Sköt er - annars åker ni ut, är Uefas bud efter läktarskandalen i Marseille.

43 ryssar har nu gripits för attacken mot engelska fans.

Böter motsvarande 1,4 miljoner svenska kronor samt en villkorlig diskning av det ryska laget blev följderna av skandalscenerna efter matchen Ryssland-England på Stade Vélodrome i lördags kväll.

"Villkorligheten kommer att lyftas om händelser av samma art (publikbråk) inträffar inne på arenan under någon av det ryska lagets återstående matcher under turneringen" heter det i domen från Europeiska fotbollsförbundet, Uefa.

I klartext alltså: förbundskapten Leonid Slutskij och hans lag riskerar nu att få sitt fortsatta EM-öde avgjort av hur deras åskådare beter sig.

"Måste fokusera"

Slutskij och hans anfallsbjässe Artiom Dziuba överöstes med frågor om diskningshotet när de på tisdagseftermiddagen höll presskonferens i Lille inför onsdagens match mot Slovakien.

– Vi vill inte bli diskvalificerade från EM på det här sättet. Vi måste fokusera och våra supportrar måste fokusera på att stötta oss, sade Dziuba - som trots alla bilder på de ryska fansens läktarattack inte vill lägga all skuld på de egna.

– Jag förstår inte riktigt brittiska medier som utmålar de brittiska supportrarna som några slags änglar, sade Dziuba.

Gripna ryssar

Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko, tillika ordförande i det ryska fotbollsförbundet, har lovat att följa Uefas beslut och manar samtidigt fansen att uppföra sig.

Det gäller även för de ryssar som misstänks för inblandning i läktarbråken och som nu söks av fransk polis. Enligt åklagare i Marseille var det ett 150-tal ryska huliganer som låg bakom det mesta av bråken.

43 ryssar greps på tisdagen nära Cannes i södra Frankrike, på väg i buss upp till onsdagens match i Lille.

– Det finns tydliga tecken på att några av dem deltog i det oacceptabla våldet i Marseille, sade Adolphe Colrat, polischef i departementet Alpes-Maritimes, enligt Reuters.

"Allt blir bra"

Flera av ryssarna hade först vägrat att lämna bussen, varifrån den minst sagt omdiskuterade ryske "supporterledaren" Alexander Sjprygin - med bakgrund i rysk extremhöger - twittrade om att polisen ville gripa alla, "inklusive kvinnor och chauffören".

Från idrottsminister Mutko gavs dock order om lydnad.

– En dialog pågår, vi arbetar på det. De måste följa myndigheternas order och allt kommer att bli bra, sade Mutko till ryska nyhetsbyrån R-Sport, enligt tidningen The Moscow Times.

I måndags dömdes tio personer - sex britter, tre fransmän och en österrikare - till fängelsestraff i allt mellan en månad och två år för de våldsamma gatubråk i Marseille som pågick under dagarna före matchen mellan England och Ryssland.

Lens, TT:s utsände