Portugal drömmer om EM-final

TT-SPORT

Fotbolls-EM. En seger för taktiken, tyckte vinnaren.

Gäsp, sade publiken.

Portugal har siktet inställt på EM-final efter sin sena seger i åttondelen mot Kroatien.

Den som väntade på något gott fick vänta länge när midsommardagen gick över i sen kväll.

Väldigt länge.

Det som på pappret såg ut som en riktig karamell - Luka Modric mot Cristiano Ronaldo i en Real Madrid-duell och en formstark och färgstark Ivan Perisic, med kroatisk flagga i håret - blev en rejäl besvikelse.

Det blev tätt och tungt och med mängder av felpass. Och inte ett enda avslut på mål presterades under matchens första 115 minuter.

– Det var en väldigt taktisk match. Portugal försökte ta över men Kroatien tillät oss inte att göra det. Och när de försökte ta över tillät inte vi det, förklarade portugisiske förbundskaptenen Fernando Santos efteråt.

27 sekunder

Till slut exploderade ändå matchen under en halvminut som innehöll mer än vad lagen totalt sett presterat dessförinnan.

Först skapade Kroatien matchens första riktiga målchans då Ivan Perisic nickade bollen i stolpen.

Portugisiske fixstjärnan Cristiano Ronaldo fick sedan tag i bollen djupt ner på egen planhalva och skickade in den till unge Renato Sanches, i full färd med att kontra.

Borta vid kroatiska straffområdet passade han till Nani som skulle skjuta - men bara fick iväg en strumprullare. Som dock blev en perfekt passning till en helt fristående Ronaldo.

Den kroatiske målvakten Danijel Subasic parerade ändå - men returen nickade inhopparen Ricardo Quaresma in i mål.

Då hade det gått 27 sekunder sedan Perisic träffade stolpen.

Kroatisk sorg

Den kroatiska besvikelsen var stor. Precis som i EM 2008 följdes ett briljant gruppspel av respass direkt när utslagsmatcherna kom igång.

– Fotbollen är inte rättvis. Vi dominerade hela matchen. Det bästa laget vinner inte alltid och det var vad som hände i kväll, suckade förbundskapten Ante Cacic på presskonferensen efteråt.

Favoritskapet på den övre lottningshalvan bollade han över till motståndarna.

– Vi visste att om vi skulle vinna så skulle vägen ligga öppen för oss. Portugal har många erfarna spelare - om det finns något lag som är favorit nu så är det Portugal, sade Cacic.

Öppen halva

På pappret ser det positivt ut för portugiserna. I kvartsfinal väntar Polen i Marseille på torsdag - och blir det seger där kommer antingen Belgien, Ungern eller Wales att stå för motståndet i semifinal.

Portugal har också framtiden med sig redan nu. Mot Kroatien blev 18-årige Renato Sanches - nyvärvad till Bayern München - utsedd till matchens lirare, trots att han fick hoppa in först i andra halvlek.

– Jag är väldigt lycklig naturligtvis. Jag vill bara njuta av det här tillfället, sade mittfältslöftet efteråt.

– Jag som var glad över att bara komma med i truppen. Det är fantastiskt att få uppleva det här med så stora spelare.

Lens, TT:s utsände