Gulldén: "Har allt i egna händer"

TT-SPORT

Handboll. Sverige hade chansen till ett drömläge inför fortsättningen av handbolls-EM. Och tog den - nästan.

Det blir tre poäng med till mellanrundan efter oavgjort, 30-30, mot Serbien.

– Man har det i egna händer i alla fall, det är alltid skönt, säger Isabelle Gulldén.

Tack vare Spaniens storseger, 30-18, mot Slovenien - som tog Spanien vidare till mellanrundan - hade Sverige minst två poäng med sig till Göteborg. Vid seger mot Serbien skulle det bli fyra. Till slut blev det tre.

Sverige hade ett par snabba kontringar, men överlag fick de blågula slita hårt för målen i den första halveken. Bakåt lyckades varken startande Johanna Bundsen eller avbytaren Filippa Idéhn speciellt bra i det svenska målet, och de "lätta" målen uteblev i den första halvleken.

Spelade upp sig

Serbien ledde ett tag med sex mål men tack vare ett par räddningar av Bundsen som kom igång låg Sverige bara under med tre mål i paus, 15-18.

– Vi säger att vi har 30 minuter på oss och vi kommer inte sitta här och säga att vi skulle gjort si eller så. Det var 30 minuter att vända och vi vet att vi kan mycket bättre, säger Gulldén.

I den andra halvleken fick Sverige mer fart under fötterna. Matchens svenska måldrottning Loui Sand, nio mål totalt, satte fyra mål på raken och via ett par fullträffar av Anna Lagerquist och Nathalie Hagman kom Sverige till slut i kapp efter 40 minuter.

De 5 161 personerna i publiken på Hovet fick se en rafflande avslutning på gruppfinalen där Sverige varvade briljanta räddningar av Bundsen med missade lägen och välbehövliga mål.

Sverige hade ledningen med 50 sekunder kvar när Serbien efter en svensk miss fick chansen att anfalla. Det svenska försvaret stod emot länge, men Kristina Liscevic satte kvitteringen till 30-30 med tre sekunder kvar.

– På ett sätt är det väl lite rättvist. Men vi har chansen att avgöra och gå upp i tvåmålsledning och så får de in den. Det är inte så mycket att göra då, när det är tre sekunder kvar. Det är för kort tid.

Sverige tog ändå timeout och fick iväg ett avslut i slutsekunden, men Olivia Mellegårds distansskott plockades av den serbiska målvakten.

"Känslan är kluven"

– Känslan är kluven, men jag tror ändå att den kommer övergå till något positivt ändå. Jag hoppas det kommer stärka oss, med den moralen vi visar, säger förbundskaptenen Henrik Signell.

– Vi har haft matcher i OS och på det senaste där vi har tappat och nu går vi andra vägen. Det är jag stolt över, det har vi jobbat hårt med.

I nästa gruppspelsrunda ställs Sverige mot Frankrike, Nederländerna och Tyskland. Till de matcherna får hemmanationen med sig tre poäng - precis som när det blev brons på EM för två år sedan.

Även Serbien har tre poäng med sig, lagen från den andra gruppen kommer alla med två var och Spanien går in på noll.

– Nu har man dem bakom sig. Vi har kanske fortfarande råd att förlora en match, beroende på hur det går i de andra matcherna.

– Det är lag som vi kan förlora mot men också lag som vi kan slå. Det känns som att det kommer vara väldigt jämnt.

TT