Dagens namn: Simon, Simone

Wales avgjorde sent i EM-debuten

Publicerad 2016-06-11

Fotboll. Wales kallas för ett "enmanslandslag" och det började med att Gareth Bale gjorde landets första EM-mål.

Sedan fick världens dyraste spelare hjälp. Hal Robson-Kanu ordnade segern mot Slovakien, 2-1.

– Ett historiskt ögonblick, sade Bale.

Slovakiens inhoppare Ondrej Duda hade kvitterat till 1-1 på sin första bollkontakt. Wales anfallsreserv Hal Robson-Kanu ville inte vara sämre.

Det tog lite längre tid, tio minuter, men sedan satt bollen bakom Matús Kozácik. Träffen var i stort sett obefintlig, men den lurade den slovakiske målvakten och farten räckte för att bollen skulle passera mållinjen.

Målet gav Wales landets första EM-seger - i den första slutspelsmatchen någonsin.

– En minnesvärd stund, ett historiskt ögonblick för vårt land, sade Gareth Bale.

Blickar framåt

Superstjärnan gjorde ingen walesare besviken när han i den tionde minuten slog in 1-0 på frispark. Kozácik tjuvade tidigt och inte hann tillbaka till "sin sida" av målet. Grunden var lagd och tack vare Robson-Kanu kunde Wales bryta en fyra matcher lång svit utan seger, med 0-3 mot Sverige på Friends Arena i genrepet.

– Vem som gör målen spelar ingen roll. Vi tog tre poäng och gav fansen något att jubla åt, sade Bale som inte tänkte njuta länge:

– Vi tänker inte på den här matchen längre. Nu är det England som gäller. En del är avklarad, nu är det två kvar.

Sviten sprack

Slovakien hade imponerat på vägen till premiären på Matmut Atlantique-stadion i Bordeaux. Laget hade radat upp åtta förlustfria matcher och besegrat världsmästaren Tyskland med 3-1 på bortaplan. Självförtroendet räckte dock inte för att förlänga sviten i skarpt läge.

Wales förbundskapten Chris Coleman var stolt.

– När Slovakien kvitterade såg de starka ut. Våra killar visade passion och mod när de kom tillbaka. En fantastisk attityd, sade han.