PSG riskerar värvningsförbud

Stockholm. Zlatan Ibrahimovics Paris Saint-Germain kan komma att straffas med värvningsförbud - precis som Barcelona.

Enligt The Daily Telegraph, som Aftonbladet citerar på nätet, finns PSG och Manchester City bland en skara på knappt 20 klubbar som riskerar att straffas av det europeiska fotbollsförbundet Uefa för att ha brutit mot de nya Financial Fair Play-reglerna. Reglerna har skapats för att stoppa "girighet, hänsynslöst spenderande och finansiellt vansinne" inom den europeiska klubbfotbollen.

Uefa ifrågasätter om PSG:s sponsoravtal med Qatar Tourism Authority (QTA), som är värt drygt 7 miljarder kronor, följer reglerna. Om det blir något straff kommer att offentliggöras i maj.

Barcelona belades i början av april med värvningsförbud av internationella fotbollsförbundet Fifa för att ha värvat utländska fotbollsspelare under 18 års ålder.

Det finns en lång rad licenskriterier som en fotbollsklubb måste uppfylla för att få delta i Uefa-tävlingar som Champions League och Europa League.

De ekonomiska kraven i reglementet kallas "Financial fair play" (FFP). Syftet är att få klubbarnas ekonomi i balans, vilket också ska ge en rättvisare konkurrenssituation för mindre klubbar utan kapitalstarka ägare i ryggen.

Enkelt uttryckt ska klubbarna inte göra av med mer pengar än de faktiskt tjänar.

Delar av FFP-regelverket är i gång sedan 2011, resten håller successivt på att införas för att träda i full kraft 2015.

Bland de möjliga sanktionerna finns exempelvis böter, poängavdrag och avstängning från internationella tävlingar.

TT

Publisert: