"Första segern är den svåraste"

Halmstad. Johan Blombergs drömfrispark i tredje minuten visade vägen till Halmstads 2-1-vinst mot Helsingborg.

– Årets första seger är den svåraste att ta. Nu kan vi slappna av lite, säger han.

Efter sju halvlekar utan att få in en enda boll i fotbollsallsvenskan gjorde Halmstad mål - tre veckor efter lagets första.

I sommarvädret på Örjans Vall chockstartade HBK i båda halvlekarna mot Helsingborg. I tredje minuten sköt Johan Blomberg en exakt frispark från närmare 30 meter.

– Det var rätt långt ut så först hade jag tänkt slå ett inlägg mot bortre stolpen. Antonio Rojas sade också till mig att göra det. Men så fick jag en bra känsla och sköt, säger Blomberg.

1-0-bollen for i en båge förbi en passiv Pär Hansson och in vid hans högra stolpe.

– Jag tror inte ens att han slängde sig. Jag har gjort några frisparksmål förut, men det här var det snyggaste.

I andra halvlek tog det bara drygt tre minuter innan Kristinn Steindorsson dök upp vid bortre stolpen och satte 2-1 på målvaktsretur från Hansson efter att Gudjon Baldvinsson först avslutat.

– Där är jag direkt kritisk mot mitt lag. För tredje gången i år släpper vi in mål efter inkast där spelarna står och sover och inte är organiserade, säger HIF-tränaren Roar Hansen och fortsätter:

– Vi hade pratat om det här och jag kan fortfarande höra min röst när jag sade det i går. De har två stora anfallare, men se också upp för den andre islänningen som kommer på bortre stolpen. Jag har sett honom göra sex-sju enkla mål på precis det sättet förut.

Nu gjorde Steindorsson det igen, trots att Roar Hansen hade förberett sina spelare på det.

– Då blir man jävligt trött som tränare. Och Halmstad visade en enorm karaktär och stridsmoral som inte vi visade. Jag är jävligt besviken.

Helsingborgs mål prickades in av Mattias Lindström efter en halvtimme. HIF var det något bättre laget i första halvlek i en tät och fysisk match med tuffa närkamper. Men Halmstad vässade till sig ordentligt efter paus. Då klev hallänningarna upp högre och pressade gästerna till misstag. HBK skapade rejält med målchanser och säsongens första seger var välmotiverad.

– Spelarna, publiken och alla andra som hjälper oss att vinna är enormt förtjänta av detta. Det är väldigt viktigt att få den energin som en vinst ger, säger tränaren Jens Gustafsson.

Halmstad klev upp från sistaplatsen och har nu fyra poäng - lika många som Helsingborg.

TT

Publisert: