Hellner: "Har florerat misstankar"

TT-SPORT

Skidor. De sex ryska längdskidåkare som misstänks ha varit dopade under Sotji-OS 2014 får inte delta i Tour de Ski.

De är avstängda under utredning, och deras överklaganden har avslagits av Internationella skidförbundet (Fis).

– Man hoppas ju att det blir ordentligt utrett nu, säger Marcus Hellner till TT.

I den så kallade McLaren-rapporten som lades fram av antidopningsbyrån Wada nyligen avslöjades att över tusen ryska idrottare varit inblandade i dopningshärvan i samband med bland annat sommar-OS i London 2012 och vinter-OS i Sotji 2014.

Bland dem finns sex nu aktiva skidåkare som överklagade den tillsvidareavstängning som de fick den 22 december i väntan på utredning.

Utreds av IOK

Åkarna är Alexander Legkov och Maxim Vylegzjanin, som tog guld och silver på femmilen i Sotji-OS, samt Jevgenij Belov, Alexej Petuchov, Julia Ivanova och Jevgenia Sjapolova.

– Klart man tycker mycket och tänker mycket om det. Det största man känner är att det är trist. Det är ju åkare man tävlat länge mot och i många tävlingar, säger den svenske åkaren Marcus Hellner, som ska köra Tour de Ski.

Det var Fis dopningspanel som tog beslut att avslå de ryska åkarnas överklaganden.

De vidare utredningarna av de dopningsmisstänkta görs av Internationella olympiska kommittén (IOK), som har hand om testverksamheten under olympiska spel. Men det var Fis som tog beslut om att stänga av dem tills vidare, med stöd av artikel 7.9 i Fis antidopningsreglemente.

"Florerat misstankar"

De sex ryska åkarna får inte tävla på någon nivå, inte heller nationellt, under avstängningarna.

– Det har alltid florerat misstankar kring andra, men man kan inte göra så mycket åt det. Man får bara vänta och se, och så är det nu med. Men det verkar ju ligga någonting i det, annars hade de förmodningen inte blivit avstängda. Man hoppas ju att de verkligen får fram hur det egentligen ligger till, säger Hellner.

TT:s utsända, Val Müstair