Kontroversiellt mål när Finland förlorade

TT-SPORT

Ishockey. Kanada besegrade Finland med 4-2 i sin öppningsmatch i junior-VM i ishockey. Det var dock inte resultatet som sådant som var den stora snackisen.

Boris Katchouks kanadensiska 1-0-mål efter fem minuter godkändes efter videogranskning, trots att videon visade att kanadensaren flyttat på målburen innan pucken hittade nät.

– Jag tyckte inte att det var mål, sa den finländska kaptenen Juuso Välimäki till Yle.

Lägg därtill att Finland i den tredje perioden vid ställningen 4-2 jublade över ännu en reduceringspuck, som dock efter videogranskning bedömdes inte ha varit över mållinjen.

De finska medierna var inte nådiga i kritiken, där bland annat finska Iltalehti beskrev de kontroversiella händelserna i deras JVM-premiär som "ett justitiemord".

Internationella ishockeyförbundet (IIHF) använder inte riktigt den terminologin, men medger att det faktiskt har skett ett domarmisstag vid Kanadas 1-0-mål i ett mejl till finska Yle.

"Målet godkändes av en felaktig anledning. Vi kommer att ha domarmöten framöver där vi får diskutera hur vi ska undvika att sådant här händer i framtiden", skriver IIHF:s presschef Adam Steiss.

När värdnationen USA besegrade Danmark var det mindre kontroversiellt - och desto mer ensidigt. Regerande JVM-mästaren besegrade Danmark med klara 9-0 i sin öppningsmatch.

TT-SPT