Thomsen håller på Sverige - men inte nu

TT-SPORT

Handboll. Det var det här hon ville, att från sidlinjen se Sverige slåss om mästerskapsmedaljer.

Men tanken var ju inte att Helle Thomsen skulle hoppas på svensk förlust.

– Efter matchen är vi vänner igen, säger Nederländernas förbundskapten inför bronsmatchen i handbolls-VM.

Helle Thomsen sjunker ner i en av spelarhotellets skinnfåtöljer, tittar på sin träningsoverall och skrattar gott:

– Det här är ju fel?

Nederländernas förbundskapten säger det så klart på skämt. Men faktum är att det lika gärna hade kunnat vara de svenska spelarna som Thomsen skulle leda in till söndagens bronsmatch i handbolls-VM.

– Jag hoppas alltid det bästa för Sverige, och när vi nu ska möta varandra så blir det lite ... ja, svårt, säger hon.

Ville leda Sverige

Den lite stökiga bakgrunden är denna:

Danskan förde tillsammans med Thomas Sivertsson Sverige till EM-brons 2014. Förra året var hon tillfälligt tillbaka i det svenska landslaget över OS-kvalet och det svenska förbundet ville sedan ha henne som permanent lösning. Det ville också hon. Men hennes klubblag Midtjylland sade nej.

Några veckor senare fick hon sparken från Midtjylland, och då hamnade hon i stället i Nederländerna.

– Det är svårt att beskriva. Först och främst förstod jag inte Midtjylland, för vi hade åren dessförinnan visat att det gick att kombinera. Men sådant är livet. Jag kunde inte göra något åt det. Och när jag sedan fick sparken så ville jag gärna leda Sverige, men så blev det inte, säger Thomsen.

Tränar svensk trio

Att ställas mot sitt gamla landslag är något besynnerligt, erkänner hon. Thomsen tränar dessutom tre av motståndarna - Isabelle Gulldén, Nathalie Hagman och Sabina Jacobsen - i rumänska klubblaget CSM Bukarest.

– Det blir självklart speciellt att möta några av spelarna som jag tränar i klubben, men vi är professionella. Nu är vi motståndare. Efter matchen är vi vänner igen. Nu hoppas jag på det bästa för Nederländerna. Och efter matchen hoppas jag på det bästa för Sverige igen.

Någon bitterhet finns inte, eller märks i alla fall inte, hos Thomsen. I stället gläds hon förbehållslöst åt de svenska framgångarna. Henrik Signells landslag är den bästa upplagan av Sverige på många år, säger hon.

– Alla spelar i stora europeiska klubbar nu. Det innebär att de spelar matcher och tränar på en högre nivå och det ser man tydligt, deras internationella nivå är riktigt hög.

– Det är superkul. Nu hoppas jag att de gör en dålig match, men det är bra för svensk handboll. Jag tror att vi kommer att få se det här svenska landslaget i världstoppen i flera år framöver.

Hamburg, TT:s utsände