Stjärnorna om damernas NHL: Spännande att följa

Göran Sundberg/TT

Publicerad 2023-09-07

Efter många års väntan har damerna äntligen fått en motsvarighet till NHL.

Det möts av glädje av de svenska landslagsstjärnorna:

– Det ska bli väldigt spännande att följa, säger poängdrottningen Hanna Olsson.

Landslagsstjärnan från Frölunda, nykomling i SDHL i år, tycker att det är på tiden.

I många år har de största amerikanska och kanadensiska stjärnorna spelat uppvisningsmatcher i stället för seriespel.

Nu hoppas de svenska spelarna på att damernas NHL, där detaljerna presenterades i förra veckan, ska bli motsvarigheten till herrarnas.

”Vore coolt”

Det börjar dock i liten skala med bara sex lag.

– Det är inte många som får chansen, det är 150 spelare ungefär som får plats. På sikt vore det coolt om det som i NHL kunde bli fler lag, säger Damkronornas forward som är öppen för att flytta över till Nordamerika i framtiden.

– Jag åkte aldrig över till college och det är något jag funderat på om jag kommer att ångra. Så det känns absolut spännande för mig att den möjligheten kanske finns i framtiden, säger 24-åringen som har två år kvar på kontraktet med Frölunda.

”Häftigt tjäna pengar”

Landslagsbacken Ebba Berglund, nu tillbaka i Modo, spelade i den dåvarande proffsligan PHF med Metropolitan Riveters förra säsongen. En liga som storstjärnorna bojkottade.

– Det var jättelärorikt, det är häftigt att bo där borta och häftigt att kunna tjäna pengar på det man gör. Sedan var strukturen på den ligan kanske inte den bästa, standarden på anläggningar och så, säger Berglund vars klubb hade sin bas i New Jersey.

Hon ser framför allt damernas NHL, som officiellt heter PWHL, som en möjlighet för framtida svenska stjärnor.

– Det blir som att man har ett NHL att sträva mot. Det är jätteviktigt för de yngre tjejerna som nu kommer att veta att det går att leva proffslivet där borta, säger Berglund, 25 år.

Hanna Olsson tror också att den nya nordamerikanska sätter press på klubbarna och ligan hemma i Sverige.

– Självklart blir det en utmaning för SDHL nu. Det ställer krav på ligan och det blir kanske svårare att få hit så många stjärnspelare som vi haft de senaste åren. Det är både för- och nackdelar, säger Hanna Olsson och fortsätter:

– Sedan ger det kanske utrymme att värna om våra svenska spelare, att vi inte behöver ta hit riktigt så många importer som nu utan att man bara spetsar till lagen med bra importer.