Otröstlig Neymar kan ha spelat klart i landslaget

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2022-12-09

Brasiliens Neymar var förkrossad efter VM-kvartsfinalen mot Kroatien.

Med ett av mästerskapets vackraste mål nådde han självaste Pelés höjder.

Men VM-guldet – Pelé har tre – ser ut att stanna vid en dröm för Neymar.

Brasiliens superstjärna var otröstlig efter förlusten mot Kroatien.

Neymar mötte till slut pressen efter det svidande kvartsfinaluttåget i fotbolls-VM. Men han hade inga omedelbara besked att ge om sin framtid. Kanske spelar han vidare i landslaget, kanske gör han det inte.

– Ärligt talat vet jag inte vad som kommer hända. Det är svårt att prata om det nu. Det vore förhastat att säga att det här är slutet, men jag kan inte garantera något. Jag behöver ge mig själv lite tid att tänka på saken. Jag stänger inga dörrar till landslaget, men jag säger inte heller att jag helt säkert kommer tillbaka, sade Neymar enligt AP.

När den 30-åriga anfallsstjärnan till slut lyckades lirka upp det kroatiska försvaret i kvartsfinalen visade han upp alla sina mest briljanta fotbollskvaliteter. Neymar knixade sig igenom den rödvitrutiga muren genom två snabba väggspel och var sedan hal som en ål när han gled förbi både Borna Sosa och målvakten Dominik Livavovic innan han skickade upp bollen i nättaket.

I och med det klev Neymar upp på 77 gjorda mål för Brasilien, en tangering av Pelés officiella landslagsrekord (även om det brasilianska fotbollsförbundet hävdar att Pelé gjorde 95 mål i landslaget).

Med bara lite drygt en förlängningskvart kvar att spela såg det ut att bli en drömavslutning på VM-kvartsfinalen.

Hann inte bidra

I stället slutade kvällen med en förkrossad Neymar, hulkande och med tårarna rinnande. Veteraner som Thiago Silva och Dani Alves gjorde vad de kunde för att trösta sin lagkamrat, men det var troligen fredagens mest omöjliga uppdrag.

För Kroatien reste sig, kvitterade i den 117:e minuten och tog sedan hem straffläggningen av bara farten.

Neymar? Han hann inte ens bidra. Paris Saint-Germain-proffset borde kanske, med facit i hand, ha tagit någon av de inledande straffarna för Brasilien. Nu var planen att han skulle slå in den femte och avgörande – men så långt gick det aldrig. Rodrygo missade den första och Marquinhos skickade Brasiliens fjärde i stolpen, och med det var mesta mästarnas VM över.

– Han skulle ha tagit den femte straffen. Det är den som innebär mest press, och med sina kvaliteter och mentala förberedelser hade han varit bäst lämpad att ta den, sade Brasiliens avgående förbundskapten Tite efter matchen.

Neymars sista?

Nu verkar världsmästerskap bli karriärens stora sorg för Neymar. Utan tvekan är han en av det senaste årtiondets främsta fotbollsspelare, men i VM har han aldrig lyckats.

Och till skillnad från nämnde Pelé, som är ensam i fotbollshistorien med tre titlar, finns det stor risk att Neymar stannar på noll VM-guld och en fjärdeplats (2014) som bästa resultat.

Inför mästerskapet i Qatar medgav han för tidningen O Globo:

– Jag spelar som om det är det sista (VM:et). Jag spelar varje match som om det är min sista, för man vet aldrig vad som kan hända i morgon.