Storstäder svänger – visar Sveriges VM-matcher

Totte Winstam/TT

Publicerad 2023-07-20

I Stockholm blir det inga visningar av fotbolls-VM 2023 på storbildsskärm. Arkivbild

Varken Stockholm, Göteborg eller Malmö hade tänkt visa Sveriges VM-matcher på storbildsskärm.

Men supportrarna protesterade – och nu har man svängt.

– Många har hört av sig, säger Magnus Hallberg från Göteborg & Co.

Enligt Magnus Hallberg, evenemangsansvarig på Göteborg & Co, fanns det flera anledningar till att man först inte tänkt att visa fotbolls-VM på storbildsskärm.

– Under EM 2022 kom det runt 40 personer på matcherna när Sverige inte spelade. Då fick vi också ett ekonomisk tillskott från staden för att kunna visa matcherna. Det har vi inte fått i år, säger han och fortsätter:

– Damlandslagets primära målgrupp är barnfamiljer. Då uppskattade vi att de tidiga matchstarterna inte skulle locka tillräckligt med folk. Vi tänkte att de flesta i stället skulle vilja sitta hemma och se matcherna till frukost, säger Magnus Hallberg.

Visar Italien-matchen

TT: Vad fick er att ändra er?

– Det är bland annat uppgifter i media om att intresset är större än vi trodde och att många har hört av sig.

Göteborg planerar därför att visa Sveriges matcher från den andra gruppspelsmatchen mot Italien nästa lördag. Men var står inte klart ännu.

Enligt Hallberg hade man inte tagit ett annat beslut från början om det var ett herrmästerskap med svenska matcher.

– Nej. Vi investerar lika mycket i dam- som herridrott. Det är bara att se till handbolls-VM som arrangeras i slutet på året. Jämställdhet är viktig för oss och då visar vi matcherna precis som vi gjorde med herrarna i början på året, säger han.

Sjunkande elpriser påverkar

Malmö stad hade heller inte tänkt att visa matcherna på storbildsskärm.

– Vi gick in i sommaren med en osäker ekonomisk prognos. Nu ser vi att elpriserna blivit bättre och då har vi ändrat beslutet, säger Andreas Schönström (S), tekniska nämndens ordförande.

Han fortsätter:

– Vi kommer inte visa gruppspelsmatcherna då de spelas på olämpliga tider. Men från och med kvartsfinalerna kommer vi att visa alla matcher.