Elanga hoppas på Premier League-trio på topp

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2022-09-21

Dejan Kulusevski–Alexander Isak–Anthony Elanga.

Satsar förbundskaptenen Janne Andersson på en Premier League-offensiv mot Serbien?

Det hoppas Elanga.

– Man vet aldrig, det är upp till ledarna, men det är stort för svensk fotboll att ha Isak i Newcastle och Dejan i Tottenham, säger Manchester Uniteds unge stjärna.

20-åringen är färskingen i landslaget av de tre svenska anfallarna i Premier League och debuterade i år. Han hyllades efter sitt första landslagsmål, mot Norge på Friends arena i juni.

Några dagar senare fick han inte starta i Nations League-returen på Ullevål. Efteråt hade Elanga svårt att hålla inne med sin besvikelse, men den är sedan länge glömd, något han understryker efter dagens landslagsträning på Stockholms stadion.

– Vi har bra konkurrens. Får jag inte spela är det bara att jobba hårdare för att få göra det nästa gång. Det är inte upp till mig utan till Janne. Vi får se vad han väljer för lag på lördag.

Uppskattar ten Hag

Nederländaren Erik ten Hag har – efter en hemsk start på ligan – fått fart på Manchester United. Klubben har fyra raka segrar, bland annat mot toppkonkurrenterna Liverpool och Arsenal.

Elanga uppskattar ten Hag. Med honom har laget fått en helt annan tydlighet i spelet.

– Det är ett nytt system, men som vi alla är vana vid. Vår attityd har blivit mycket bättre. Vi har alla bättre fokus, vet vad vi ska göra och vi spelar som ett lag, ännu mer än under förra säsongen.

Erik ten Hag är en krävande man – och inte främmande för kännbara disciplinära grepp. Efter 0–4-förlusten borta mot Brentford skickade han ut spelarna på långlöpning dagen efter.

”Skillnad i attityd”

– Det var bra. Det var stor skillnad i attityden mellan matchen mot Brentford och i nästa mot Liverpool.

Straffkommenderingen slogs upp stort i traditionella och sociala medier, men Elanga uppskattade ten Hags engagemang – och än mer imponerades han av att den 52-årige managern deltog i löpningen.

– Ni kan se vad han vill med laget. När vi vinner, vinner vi som ett lag, när vi förlorar, förlorar vi som ett lag, säger han.

TT: Har ten Hag tryckt på vissa saker som han vill att du ska utveckla eller göra mer av på planen?

– Ja, vi pratar hela tiden. Efter träningarna snackar vi och tittar på video, men som ett lag. Individuellt pratar han med oss för att se vad vi kan göra bättre och vad vi gör bra.

TT: Vad säger han till dig?

– Specifika saker vad jag ska göra på planen, säger Elanga utan att avslöja några detaljer.

Bland de 40 bästa

Elanga tycker att han kommer i god form till landslagssamlingen och matcherna mot Serbien och Slovenien i Nations League.

– Vi har bara spelat sex matcher i ligan, jag har varit med i de flesta så jag är glad. Jag känner mig väldigt bra, jag och de övriga spelarna tillsammans. Det är många matcher kvar, men det är bara att fortsätta.

På det personliga planet är han stolt över att vara en av de 40 kvarvarande nominerade unga spelarna i kampen om utmärkelsen Golden Boy 2022. Det är den italienska tidningen Tuttosport som utser vinnaren.

– Det betyder väldigt mycket. Man kan se hur hårt jag jobbar, men jag vill ännu mer, prestera ännu mer, säger Elanga.

Nomineringen kände han till, däremot inte att den Leedssupporter som förra säsongen träffade honom med ett mynt i huvudet precis stängts av på livstid av klubben.

– Är det sant? Åh, är det så? Det är första gången jag hör det. Det blir bra. Nu kommer inga mer fans att göra vad han gjorde. Det är bra.