Toivonen: "Malmö var prio ett"

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Ola Toivonen är tillbaka i Malmö FF.
Foto: Johan Nilsson/TT
Ola Toivonen är tillbaka i Malmö FF.

TT-SPORT

Han lämnade Malmö FF efter säsongen 2008. Nu återvänder den tidigare landslagsstjärnan Ola Toivonen till Sverige och MFF.

– Det man lämnade tyckte man väldig mycket om, och det fanns alltid någonstans att om det skulle bli aktuellt att flytta tillbaka så var Malmö prio ett, säger 33-åringen.

Det har pratats en tid och nu är det klart: Ola Toivonen återvänder till Malmö FF efter elva år utomlands. Han ansluter på fri transfer efter att senast ha spelat i Melbourne Victory i Australien i två år.

På en presskonferens på Eleda stadion i Malmö berättar han att tanken på att flytta tillbaka har funnits sedan i vintras någon gång.

– Barnen började prata mer och mer om Sverige och stora dottern ska börja skolan här så det blev mer naturligt att ta det här beslutet, säger han.

"Behöver några veckor"

Han säger dock att han inte ser sig själv i matchdugligt skick förrän efter tre-fyra matcher tidigast.

– Så som läget var i Australien har jag inte kunnat träna på grund av pandemin. Vi spelade match i mitten av mars, sedan har vi i stort sett varit instängda och tränat på egen hand. Jag behöver några veckor med boll innan det blir aktuellt.

På frågan vad han kan bidra med i Malmö blir svaret:

– Spetskompetens, en lojal spelare, erfarenhet, hjälpa de unga.

Men säger samtidigt:

– Jag kommer inte vara någon Rosenberg (Markus). Han var unik när han kom hem.

"Pressat ekonomiskt läge"

Anfallaren spelade för MFF under säsongerna 2007 och 2008 innan flytten gick till Nederländerna och PSV Eindhoven. Sportchefen Daniel Andersson är såklart nöjd med att få tillbaka den tidigare landslagsspelaren.

"Ola har inte sina rötter i Malmö, men staden och klubben gjorde avtryck på honom under förra sejouren. När vi har haft kontakt genom åren har han alltid uttryckt sitt intresse över att komma tillbaka. Han är oerhört laddad för vad som väntar och det känns jättekul att det är klart", säger Andersson i ett pressmeddelande.

"Med tanke på den rådande situationen befinner vi oss i ett pressat ekonomiskt läge, men att förstärka truppen med Ola är något vi har planerat för länge och nu fick vi möjlighet till en bra överenskommelse."

Kontrakt sträcker sig till och med 2022.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN