Karlstad får del av Diamond League-gala

TT

Publicerad 2020-06-26

Angelica Bengtsson. Arkivbild.

Coronakrisen gör att friidrottens kungaserie, Diamond League, kommer till Karlstad.

I alla fall delvis.

Karlstad är en av sju städer tillsammans med bland annat New York, Lissabon och Zürich som den 9 juli står värd för tävlingen "Inspiration Games”.

Karlstad ska arrangera en del av stavhoppstävlingen, med bland andra svenska Angelica Bengtsson. Bengtsson och polske Piotr Lisek är de enda stavhopparna som kommer vara på plats i Karlstad. Övriga stavhoppare är, på herrsidan: Sam Kendricks (tävlar i Bradenton, USA) och Renaud Lavillenie (Aubière, Frankrike). På damsidan: Sandi Morris (Bradenton) och Ekaterina Stefanidi (Walnut, USA).

Idrottarna tävlar mot varandra i realtid.

"Jätteglada"

Totalt kommer publiken få se 30 olika toppidrottare göra upp i åtta grenar och tävlingen sänds lajv under 90 minuter.

"Vi är jätteglada att vi fått den här chansen såklart, det här bygger stolthet i organisationen", säger Johan Engberg, kanslichef i arrangörsklubben IF Göta, i ett pressmeddelande och fortsätter:

"Än en gång får vi chansen att sätta Karlstad på världens friidrottskarta och även om det hade varit ännu roligare att bjuda på detta inför livepublik så känns det häftigt att de aktiva kan tävla mot varandra trots avstånden och att vi bidrar till bra tv-underhållning".

Ingen final

Pandemin har slagit hårt mot friidrottskalendern. Till skillnad från ett vanligt Diamond League-år avgörs i år ingen final över huvud taget, eftersom man väljer att inte genomföra säsongen som en tävlingsserie där friidrottarna samlar poäng vid varje deltävling.

Dagen före ”Inspiration Games”, alltså den 8 juli, avgörs Karlstads GP-tävling med flera svenska stjärnor som Armand Duplantis, Daniel Ståhl, Khaddi Sagnia och Fanny Roos.

Säsongens första officiella Diamond League-tävling arrangeras i Monaco den 14 augusti. Stockholm följer därefter den 23 augusti.

Följ ämnen i artikeln