Marcus Berg slutar i landslaget

Linnéa Engholm/TT

Publicerad 2021-07-09

Marcus Berg slutar i landslaget. Arkivbild.

Landslagsanfallaren Marcus Berg väljer att sluta i landslaget, berättar han för GP.

– Jag är extremt glad och stolt över det jag och laget har gjort, säger han till tidningen.

Marcus Berg har hunnit med att spela 90 matcher för A-landslaget och gjort 24 mål, men nu har han spelat sin sista landskamp. Beslutet var väntat och 34-åringen säger att han haft en dialog med förbundskapten Janne Andersson.

– Ja, det har jag sagt och det har jag pratat med Janne om. Det är inga konstigheter. Jag hörde att han hade sagt något om att det inte riktigt var klart, men jag och Janne har pratat under lång tid. Jag tror att han vet om det. Sedan har vi inte hörts efteråt, det får vi göra. Men det har varit ganska klart för alla och det har jag varit ganska öppen med.

”Viktig kulturbärare”

Andersson kommenterar Bergs beslut på förbundets hemsida :

– Marcus har varit en viktig spelare för laget och en självklar ledare i gruppen. Han har under mina år bevisat vilken skicklig spelare han är, men också vilket fullblodsproffs han är både på och utanför plan. Han har med sin arbetsvilja, lojalitet mot laget och sitt ledarskap varit en viktig kulturbärare i det svenska herrlandslaget under många år. Jag vill tacka Mackan för fina insatser och önska honom ett stort lycka till framöver.

”Extremt glad”

Sveriges förlust i åttondelen mot Ukraina blev Bergs sista match med landslaget, men det är inte det som Berg kommer att ta med sig.

– Det är väl inte den sista tiden i landslaget som definierar min tid där. Jag ser tillbaka på den tiden som fantastisk. Jag har fått vara med och ta Sverige till en kvartsfinal i VM och ett EM-slutspel, gå vidare från det. På så sätt är jag extremt glad och stolt över det jag och laget har gjort, säger han.

Berg motiverar sitt beslut att lämna landslaget med att han vill förlänga sin karriär några år till och att det därför kostar för mycket att även spela i landslaget.

– Jag vill lägga allt fokus här och nu, så jag förhoppningsvis håller ett par år till.