Unikt guldläge för Kane: Sista chansen för mig

Emil Forsberg/TT

Publicerad 2021-07-06

Harry Kane. Arkivbild.

Ett danskt skrällgäng ska passeras när England jagar en EM-final på hemmaplan.

För Harry Kane är det en möjlighet som kanske aldrig kommer igen.

– Jag skulle ljuga om jag sade att jag inte tänkt på det, säger han inför semifinalen mot Danmark.

Efter en knackig start på EM-slutspelet har Harry Kane rest sig och levererat när det gällt som mest. Ett mål när Tyskland besegrades i åttondelsfinalen (2–0) följdes upp med dubbla fullträffar i 4–0-segern mot Ukraina i kvartsfinalen.

Själv har han aldrig tvivlat på att det skulle lossna.

– Jag har nästan haft det där ända sedan jag var barn. Jag har behövt motbevisa människor för att ta mig dit jag är i dag. Det handlar inte riktigt om att visa folk att de hade fel, utan mer om att bevisa för mig själv att jag är så bra som jag kan bli. Att jag kan göra mål på vilken nivå som helst och jag har gjort det överallt, säger han till BBC.

Nära rekordet

Trots att han ofta varit ifrågasatt i landslaget är Kane nu bara ett mål ifrån att tangera landslagslegendaren Gary Linekers rekord på tio mästerskapsmål i VM och EM. En seger i semifinalen på onsdag skulle också innebära att han blir den andra engelska kaptenen någonsin att leda landet till en mästerskapsfinal.

– Jag försöker att att inte tänka på det för mycket, men jag skulle ljuga om jag sade att jag inte tänkt på det, säger han och fortsätter:

– Som barn har man en vision av vad man vill göra och vad man drömmer om, och det är det här. Spela och vara kapten för sitt land i ett stort mästerskap. Att spela på Wembley, göra mål och vinna matcher.

”Sista chansen”

I semifinalen väntar Danmark, som slog ut det brittiska grannlandet Wales i åttondelsfinal, följt av Tjeckien i kvartsfinalen. Kane är medveten om vad Kasper Dolberg, Mikkel Damsgaard och de övriga danskarna kan åstadkomma, men menar ändå att det är fördel England i semin.

– Vi kommer förmodligen vara favoriter i den här matchen, men det kommer inte bli enkelt. Vi vet vilka Danmark är och vad de kan göra.

I ett annars ungt landslag tillhör 27-årige Kane de mer rutinerade spelarna. Tottenham-stjärnan är nu fest besluten att gå hela vägen och ta hem guldet inför 60 000 åskådare på Wembley i London.

– Det kommer att bli en otrolig atmosfär och en möjlighet vi som spelare förmodligen aldrig kommer att få igen, om inte de yngre killarna får spela något mästerskap på hemmaplan. För mig och några av de mer erfarna kommer det att vara sista chansen att spela en så här stor match på Wembley. Vilken möjlighet, vilket ögonblick det kommer att bli.