Spanska förbundet kallar till möte efter VM-kyssen

TT-AFP

Publicerad 2023-08-22

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez. Arkivbild.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez fördömer att spanske fotbollschefen Luis Rubiales kysste spelaren Jennifer Hermoso under medaljceremonin efter VM-guldet i fotboll.

– Ursäkten är otillräcklig, säger han.

Nu kallar det spanska fotbollsförbundet (RFEF) till ett extrainsatt möte på fredag.

Enligt sporttidningen Marca har förbundet kallat in sin ”generalförsamling” – representanter för Spaniens regioner – med kort varsel. Enligt tidningens uppgifter finns ett starkt stöd för Rubiales hos regionerna, som anser att kritiken mot landets fotbollschef har fått för stora proportioner.

Alla är inte av samma uppfattning.

Det spanska fotbollsförbundets ordförande Luis Rubiales, 45, kysste mittfältaren Jennifer Hermoso när han delade ut det spanska lagets guldmedaljer efter att de slog England med 1–0 i VM-finalen i Sydney i söndags, vilket väckte uppståndelse både i Spanien och världen över.

– Vad vi såg var oacceptabelt. Jag tycker också att ursäkterna från Rubiales är otillräckliga. Jag tycker till och med att ursäkten är olämplig och att han måste göra mer än så, säger premiärministern.

Rubiales bad om ursäkt för incidenten under måndagen efter att först ha försvarat sitt agerande.

”Jag gjorde ett misstag. Det måste jag erkänna. Jag måste be om ursäkt, lära av detta och förstå att när man är ordförande för ett viktigt förbund så måste man vara mer försiktig”, sade han i ett videoklipp på X, tidigare känt som Twitter, men tillade att han tyckte att uppståndelsen var ”idiotisk”.

Rubiales underströk även att han har en ”magnifik relation” med Hermoso.

Mittfältsstjärnan sade själv att hon inte uppskattade kyssen.

”Jag gillade det inte”, sade Hermoso under en livesändning på Instagram.

Sedan dess verkar hennes syn på händelsen dock ha förändrats. I en kommentar, som det spanska förbundet skickade till nyhetsbyrån AFP, sade hon att händelsen var ”spontan och ömsesidig”.