Tomasson: "Tillåtet för oss att drömma"

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2021-08-17

Malmö FF:s tränare Jon Dahl Tomasson, till vänster, och Niklas Moisander drömmer om att klara även det sista hindret i Champions League-kvalet.

Endast sex klubbar kan kvala sig in till Champions League.

Malmö FF är två matcher från att ta sig igenom nålsögat.

– Vi drömmer om att ta platsen och det är tillåtet för oss att drömma, säger tränaren Jon Dahl Tomasson inför hemmamötet med Ludogorets.

Det är 32 lag som får chansen att spela gruppspelet i Champions League (CL), men 26 av dem är direktkvalificerade via framgångsrika säsonger i de högst rankade ligorna.

Övriga sex platser tillsätts via kval och fyra av dem ingår i det så kallade mästarspåret. Där har Malmö FF tagit sig till ett avgörande playoff och nu väntar bulgariska Ludogorets i ett dubbelmöte.

”Finalen till Champions League”

– Jag kallar det för finalen till Champions League. En final över 180 spelminuter eventuell förlängning och vi förtjänar att vara där, säger Malmötränaren Jon Dahl Tomasson inför onsdagens hemmamatch.

MFF – som nådde CL-spel 2014 och 2015 – har vunnit tre dubbelmöten för att ta sig till läget som klubben nu befinner sig i.

– Det är en lång resa att nå Champions League. Vi drömmer om att ta platsen och det är tillåtet för oss att drömma. Killarna har gjort fantastiskt jobb så här långt, säger Tomasson.

Malmö har redan säkrat spel i Europa League-gruppspelet och över 90 miljoner kronor. Når skåningarna Champions League får klubben hela 160 miljoner kronor endast för platsen i finrummet.

– Alla vet att det är en jättestor match för oss. Det ger mig energi som tränare och det ger spelarna energi, säger Tomasson.

Även om Malmö slog ut skotska Glasgow Rangers i den senaste kvalrundan räknar försvararen Niklas Moisander med att bulgariska Ludogorets är en svår motståndare.

– Helt ärligt blir det vårt tuffaste test hittills. De har individuellt skickliga spelare, säger finländaren Moisander, som anslöt till MFF från Werder Bremen i somras.

Tio raka ligatitlar

Vändningen mot Rangers på bortaplan i den förra kvalrundan har gett MFF-spelarna energi.

– Självklart. Det var en tuff situation att vara en man mindre med en halvlek kvar att spela, men vi visade vilket lag vi var och drabbades inte av panik, säger Moisander.

Trots att årtalet 1945 ryms i det officiella namnet har klubben Ludogorets egentligen endast en dryg tioårig historia.

I början av 2010-talet köptes klubben av en bulgarisk affärsman som framför allt tjänat sina miljoner inom läkemedelsbranschen och 2011 nådde Ludogorets för första gången den bulgariska högstaligan.

Facit sedan dess? Tio av tio möjliga ligatitlar och avancemang till gruppspel i Europa vid sju tillfällen, varav två gånger i Champions League. I Europa League har det blivit en åttondelsfinal och spel i 16-delsfinal vid tre tillfällen.

”Ett internationellt lag”

– Det är ett internationellt lag, det kommer bli en tuff utmaning. Mot Rangers gjorde vi en fantastisk insats på en väldigt hög internationell nivå och självklart måste vi upp till den nivån igen. Om vi lyckas med det har vi en chans att nå Champions League, säger Jon Dahl Tomasson och fortsätter:

– Men Ludogorets är ett lag som är vana vid att spela i Europa och är vana vid att vinna titlar. De gjorde en fantastisk match mot Olympiakos senast och vann (på straffar).

Malmö saknar mittbacken Anel Ahmedhodzic och mittfältaren Bonke Innocent (båda avstängda) samt nyförvärvet Sergio Peña (skadad). I Ludogorets saknas den avstängde stjärnan Kiril Despodov.