Fyra självmål när Finland vann: "Oturliga studsar"

Av:  Lasse Mannheimer/TT

Harri Pesonen firar ett av Finlands sex mål i 6–0-segern mot Storbritannien.
Harri Pesonen firar ett av Finlands sex mål i 6–0-segern mot Storbritannien.

Storbritannien slog ur underläge redan från början.

Fyra självmål gjorde inte saken bättre.

Hemmanationen Finland tog en överlägsen seger i hockey-VM, 6–0.

Fansen i Nokia Arena i Tammerfors behövde inte hänga läpp alltför länge efter Finlands strafförlust mot Sverige. Två dagar senare, på fredagseftermiddagen, hittade finländarna åter vinnarspåret när Storbritannien kördes över med 6–0.

– Det var fantastiskt. Jag har sett några av de tidigare matcherna på datorn, och det gick att känna av stämningen redan då. Och det var ännu bättre i verkligheten. Hela staden, hela landet står bakom oss. Det är fantastiskt, säger NHL-backen Esa Lindell, som gjorde sin första match efter att ha anslutit från Nordamerika, till Viaplay.

Segern var både väntad och rättvis. Men Storbritannien hade också osedvanligt mycket osis när det gällde hur puckarna studsade, och det började redan vid Finlands 1–0 efter 6.48.

Fyra brittiska ”målskyttar”

Den finländska backen Niklas Friman letade en passning mot den bortre stolpen. I stället träffade han skridskon på britten Brett Perlini vilket helt ställde Ben Bowns i motståndarmålet.

Perlini blev på så sätt den första självmålsskytten i matchen.

Han var inte den sista.

Av Finlands ytterligare fem mål i matchen var en brittisk spelare sist på pucken vid tre av tillfällena.

+ Juuso Hietanen satte 2–0 efter 11.38 genom att skjuta på David Phillips Ben och in i mål.

+ Joel Armia blev noterad för 4–0-målet, men även den gången var det en britt, Evan Mosey, som styrde in pucken med skridskon, när Armia tappade kontrollen över den.

+ Det avslutande 6–0-målet var ännu en snöplig historia för Storbritannien. Toni Rajala skickade i väg ett skott i numerärt överläge, och framför mål stod en olycklig Dallas Earhardt och fick se pucken styras via både klubba och skridsko och in i det öppna målet.

”Coolaste stället”

Oturen till trots, Storbritannien kunde inte gärna snacka bort 0–6-förlusten som orättvis.

– Visst hade vi en del oturliga studsar, men samtidigt sköt de mer än dubbelt så många skott som vi. De var utan tvekan det bättre laget, men vi försökte bara göra så gott vi kunde där ute, säger Storbritanniens Cade Neilson i Viaplays sändning.

Han passar också på att hylla den finländska publiken:

– Det här är det coolaste stället jag spelat på. Det var riktigt häftigt att åka ut på isen i dag, en otrolig atmosfär.

Storsegern gör att Finland återtar förstaplatsen i Grupp B, två poäng före Sverige. Tre Kronor har dock en match till godo, och kan vid seger mot USA på lördagen passera Finland.

Publisert: