29 NHL-nej: "Fokuserar på de som är här"

Av:  Göran Sundberg/TT

Två av de NHL-stjärnor som spelar i VM, backarna Erik Gustafsson, till vänster, och lagkaptenen Oliver Ekman-Larsson.
Två av de NHL-stjärnor som spelar i VM, backarna Erik Gustafsson, till vänster, och lagkaptenen Oliver Ekman-Larsson.

Fyra nya nej i går kväll – totalt har 29 NHL-spelare tackat nej till VM-spel.

Är intresset för Tre Kronor i dalande?

– Det tycker jag inte, det finns ett stort intresse, säger Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv.

Skillnaden mot guldåren 2017 och 2018 är slående. Då anslöt 19 respektive 20 NHL-spelare till ishockeylandslaget.

Hittills finns bara sju spelare från den nordamerikanska proffsligan på plats i Tammerfors.

Den svenska forwardsbesättningen ser på pappret fortfarande tunn ut och Garpenlöv spelade bara med nio forwards i gårdagens premiär mot Österrike, seger 3–1, för att hålla platser öppna för NHL-förstärkning.

Till matchen mot Tjeckien väljer dock Garpenlöv att anmäla ytterligare två forwards, bland dem som redan finns i Tammerfors, Oskar Lang och Nils Åman.

Nya återbud

I går kväll kom också fyra nya nej – tre från forwards, Minnesotas Joel Eriksson Ek är skadad och Washingtonduon Marcus Johansson och Johan Larsson har utgående kontrakt. Just utgående kontrakt har dock inte stoppat backen Erik Gustafsson, Chicago, och forwarden Emil Bemström, Columbus, från VM-spel.

Hoppet finns dock fortfarande att få in Washingtonstjärnan Nicklas Bäckström som funderar.

I natt blev en hel drös svenskar med Torontos William Nylander i spetsen tillgängliga. Däremot kommer inte Bostonbacken Hampus Lindholm till VM på grund av skada, säger han till Expressen.

– William Nylander har haft en fantastisk säsong. Han spelar kanske sitt livs hockey, så han skulle vara ett tillskott om han är villig att komma. Adrian Kempe (Los Angeles) har utgående kontrakt och ska skriva ett stort, så där är det nej tack, det är vår erfarenhet. Sedan har vi (Carl) Grundström där också, vi får se hur vi gör med honom, säger Garpenlöv.

”Finns ett stort intresse”

Enligt Svenska ishockeyförbundets egen sammanställning har hittills 29 NHL-spelare tackat nej till VM i Tammerfors. Sju av dem på grund av skada.

– Vill man inte komma hem och representera sitt land och spela för Tre Kronor så ska man inte göra det. Jag har valt att fokusera på de som är här – Oliver Ekman-Larsson som gör sitt sjunde VM, Adam Larsson som gör sitt fjärde, Rasmus Dahlin som är ung och gör sitt första VM. Den typen av spelare är så klart viktiga för svensk ishockey, säger Garpenlöv.

TT: Har intresset för Tre Kronor gått ned under pandemin?

– Det tycker jag inte, vi har ju spelare här. Det finns ett stort intresse och jag vet att Tre Kronor är viktigt för spelarna, de brinner för att spela, sedan är det alltid spelare som tackar nej. Varför får ni fråga dem om.

”Kanske de känner sig nöjda”

Garpenlöv säger att han jobbat på samma sätt med kontakten med NHL-spelarna som under guldåren 2017 och 2018, då han som assisterande förbundskapten skötte de kontakterna.

– Jag har jobbat med det här i många år. I bland har man otur med att det är många kontrakt som går ut, i bland är det andra situationer, spelare som inte har vunnit bestämmer sig i bland för att de vill vinna något. 2017 och 2018 var det en mängd spelare som vann sina första VM-guld. När man har gjort de kanske de känner sig nöjda, jag vet inte, säger Garpenlöv som slutar som förbundskapten efter VM.

Publisert: