Newcastles tränare kvar – åtminstone en match till

Av:  TT

Newcastletränaren Steve Bruce kramas om av spelare efter ett mål. Arkivbild.
Newcastletränaren Steve Bruce kramas om av spelare efter ett mål. Arkivbild.

Ny ägare betyder ny tränare.

Steve Bruce trodde att hans dagar var räknade efter att ett saudiskt investmentbolag köpt Newcastle.

Men när Newcastle möter Tottenham i första matchen efter det kontroversiella övertagandet har han fortfarande jobbet kvar.

Få trodde att Bruce skulle få möjlighet att leda laget efter landslagsuppehållet, inte minst han själv.

– Jag vet att jag kommer få sparken av Newcastle, men jag kommer inte att vara bitter, sade Bruce till The Telegraph kort efter att ett saudiskt investmentbolag köpt klubben för 3,5 miljarder kronor.

– Jag skulle vilja få chansen att visa de nya ägarna vad jag kan göra, men jag måste vara realistisk. Nya ägare vill vanligtvis ha en ny tränare. Jag har varit med tillräckligt länge för att förstå det.

I ett uttalande på fredagen berättar den nya klubbdirektören Amanda Staveley, vd för ett av ägarbolagen, att det inte blir något snabbt beslut om Bruces framtid.

”Förändringar sker inte alltid över en natt, det krävs tid och att vi följer en noga utstakad plan och strategi”, säger Staveley.

Behöver seger

Bruce själv är glad att få leda laget i söndagens hemmamöte med Tottenham, hans tusende match som fotbollstränare.

”1 000 matcher händer inte så många, men det handlar inte om mig på söndag utan om vi kan prestera”, säger han till klubbens webbplats.

Matchen mot Tottenham är väldigt viktig för Newcastle som är näst sist i tabellen, på nedflyttningsplats, med bara tre poäng efter sju omgångar.

”Jag hoppas att laget, som har tränat väldigt bra hela veckan och har varit väldigt fokuserade, kan gå ut och prestera och vinna matchen”, säger Bruce.

När Bruce väl sparkas, inget talar för något annat, talar mycket för att det blir en högprofilerad ersättare. Namn som det talas om är bland annat Frank Lampard, Lucien Favre, Antonio Conte och Steven Gerrard.

Kan bli ”supermakt”

Med nya ekonomiska muskler kan Newcastle bli en ”supermakt”, menar Liverpools tränare Jürgen Klopp.

– Det är den tredje klubben i världsfotbollen som jag känner till som tillhör ett land, och då också den rikaste familjen på planeten. Möjligheterna som öppnas upp är förstås oändliga, säger Klopp till Sky Sports Tyskland.

– Det är som Super League – bara med en klubb. Då kommer Newcastle garanterat att ha en dominant roll i världsfotbollen de närmaste 20 till 30 åren. Man kan göra stora misstag med pengar, men i slutändan finns det för mycket bra folk i fotboll och Newcastle kommer också att hitta dem.

Publisert: