Ryske NHL-profilen misstänks för dopning

TT-Reuters

Publicerad 2021-11-08

Valerij Nitjusjkin kan komma att bli avstängd – förutom i NHL. Arkivbild.

Gabriel Landeskogs lagkamarat Valerij Nitjusjkin i Colorado misstänks för dopning – på grund av ett positivt prov han lämnade för åtta år sedan.

Det positiva provet kommer från det ökända laboratorium i Moskva, som till slut fick Wada att stänga av det ryska antidopningsarbetet i svallvågorna av den stora skandalen i samband med OS i Sotji 2014.

Valerij Nitjusjkin testades så tidigt som 2013 och Wada kom över provet för snart tre år sedan, uppger det ryska ishockeyförbundet.

– Inga beslut har fattats och ingenting är uppklarat, säger ishockeyförbundets generalsekreterare Dmitrij Kurbatov till ryska medier.

Kurbatov uppger att Nitjusjkin har till den 16 november att svara på anklagelserna om dopning.

Vare sig Nitjusjkin eller hans NHL-klubb Colorado har kommenterat uppgifterna från Ryssland. Spelaren riskerar inget straff från NHL eftersom den nordamerikanska hockeyligan följer inte Wadas beslut.

Däremot kan det internationella ishockeyförbundet stänga av honom från internationellt spel, som OS i vinter.

26-årige forwarden Nitjuskin har spelat 344 matcher för Dallas och Colorado i NHL. Han ingick i det ryska landslaget i OS 2014 och VM 2017.

Ryssland har stängts av från de senaste olympiska spelen på grund av utbredd och organiserad dopning vilket slogs fast i den så kallade McLaren-reporten. Däremot tillåts aktiva från Ryssland tävla under neutral flagg i OS. Bland annat vann landets hockeylag guld i OS 2018 i Pyeongchang.