Feuz kämpade sig tillbaka - vann guld

Publicerad 2017-02-12

Alpint. Runt 40 000 åskådare jublade och viftade med schweiziska flaggor. I målfållan jonglerade Beat Feuz med högerskidan.

För fem år sedan varnade läkarna för att karriären var över. Nu är 30-åringen världsmästare i störtlopp.

På lördagen lämnade 40 000 åskådare VM-området utan att ha fått se en enda störtloppsåkare kasta sig nedför Corvigliapisten.

Huvuddelen av de som kom tillbaka fick en riklig belöning för den mödosamma klättringen från centrala S:t Moritz till målområdet i Salastrains.

Hemmapubliken - inklusive tennislegendaren Roger Federer - jublade åt sin stora favorit Beat Feuz, som vann guld före Erik Guay, Kanada, och Max Franz, Österrike.

Schweizaren har imponerat stort på träning. Han kände av pressen men lyckades behålla fokus.

– Jag har läst tidningar, lyssnat på radio och sett på teve. Men inför tävlingen stängde jag av telefonen och gick in i tunneln, säger Feuz.

Efter en allvarlig knäskada 2012 bedömde läkarna att Feuz karriär var i fara - och vägen tillbaka var krokig.

– Första gången jag stod på skidor efter skadan insåg jag att alla muskler var försvunna och att det skulle bli svårt att ta sig tillbaka till toppen. Det känns fantastiskt att vinna efter det, säger Feuz.

"Känns som pallen"

När schweizaren firade segern körde Felix Monsén, med startnummer 38, in på en överraskande 16:e-plats.

Svensken, som inte gjort ett enda världscupstörtlopp, var till och med gladare än Feuz när han såg tiden.

– Jag fattade nog inte riktigt vad jag hade gjort. En sådan glädje. Det känns som om jag är på pallen i VM. Det är jag ju inte riktigt men det här slår nog allt jag gjort hittills i livet, säger Monsén.

22-åringen var fyra på den sista träningen inför VM-störtloppet och slog upp startgrinden med stort självförtroende.

Siktar på medalj

I mål var han sju tiondelar från Franz bronstid och 1,07 sekunder bakom Feuz - tidsavstånd han tänker plocka in på vägen mot VM i Åre om två år.

– Ja, haha. Jag har ju som mål att ta guld, eller medalj, på hemma-VM. Det är också en backe som jag är otroligt självsäker i. Det kan hända mycket på två år. Vi kommer, säger Monsén.

TT: Vad betyder framgången för dig?

– Som skidåkare tvivlar man ofta på sig själv. Det är inte alltid det går åt rätt håll. Sådana här resultat visar att det man kämpar för, alla timmar... att det ger resultat till slut om man ger sig fan på att åka snabbare.

Alexander Köll, svensk nummer två i tävlingen, slutade på 35:e plats, nära tre sekunder bakom Feuz.

S:t Moritz, TT:s utsände