Toft Hansen lägger av: "Ville ha ett brons"

TT-SPORT

Handboll. Kroppen och sonen säger ifrån.

Dagen före VM-bronsmatchen berättade Ulrika Toft Hansen för sina landslagskompisar att matchen mot Nederländerna skulle bli hennes sista för Sverige.

– Jag ville så gärna ha en bronsmedalj, säger hon efter 21-24-förlusten.

Det kommer inte att bli någon VM-medalj för Ulrika Toft Hansen. Förlusten i bronsmatchen mot Nederländerna blev hennes sista landskamp.

Med tårar i ögonen, och sonen Oliver i famnen, gav hon beskedet efter att Sverige, precis som i semifinalen mot Frankrike, förlorat trots en närapå ofattbar upphämtning.

– Andra halvlek är helt fantastisk. Vi kämpar oss verkligen tillbaka, vi visar så stor lagmoral. Men det är jävligt tungt att vi snubblar på mållinjen i båda de två sista matcherna, säger hon.

– Ett brons hade betytt allt, jag har fortfarande den där EM-medaljen (brons 2014) hemma och den kollar man ju på hela tiden. En fjärdeplats är ju ingenting.

Två skäl ligger bakom beslutet, som har kommit successivt men som tagit fast form under VM: dels börjar kroppen säga ifrån, dels börjar Oliver göra detsamma.

– Jag har haft jätteont i mina leder länge, och så är det väl han här ... han är två år och börjar sakna sin mamma. Han har både en mamma och pappa (Henrik Toft Hansen, dansk landslagsspelare i handboll) som reser mycket.

Hon lägger inte ner karriären, utan tänker i stället fokuserar på klubblaget, danska Esbjerg.

– Om jag ska kunna spela handboll i några år till så får det bli utan landslaget.

Hamburg, TT:s utsända