Alfas da Vinci starkast i spurten

TT-SPORT

Trav. Alfas da Vinci har inte haft ett lika bländande år som sina tre senaste.

Men han bättrade på siffrorna en del när han vann Ultrastayern på Mantorp över 3 600 meter

Förstapriset var 100.000 kronor och kom därmed upp i 677 000 intjänade kronor 2017.

Joakim Lövgren satt som vanligt i sulkyn. Jägersrotränaren har kört Alfas da Vinci i 57 av sina 59 starter sedan han kom till stallet i slutet av september 2013. Hästen inledde karriären hos Tommy Zackrisson i Kalmar där han gjorde 48 starter.

Det såg tufft ut för Alfas da Vinci när han tvingades ut i fjärdespår på sista långsidan. Men han rundade hela fältet och fångade även in Danne Edel och Björn Goop kort före mål.

"Ingen ärligare häst"

– Han är nio år och har gjort över ett hundra travlopp men är fortfarande ung i sinnet och vill verkligen tävla. Han har alltid sitt starka slutvarv, när många andra tappar spänsten och distansen tar ut sin rätt går han bara på och fäller dom till slut. Det finns ingen ärligare häst, sade Joakim Lövgren i vinnarcirkeln.

2014 och 2016 tjänade fuxen över en miljon kronor.

2015 blev det hela två miljoner kronor insprunget. Då kom den största segern när han vann SM på Åby.

Han vann även lopp på Paris-banan Vincennes.

Lövgren siktar på att tävla även i vinter i Frankrike där Alfas da Vinci trivs utmärkt. På sju starter har det blivit en seger, fyra andrapris och ett fjärdepris i senaste starten för två veckor sedan.

– Om ett par veckor siktar vi mot Paris och Vincennes igen. Vi har bara 14 timmar dit, så det blir nog att åka fram och tillbaka under vintern, när det finns lopp som passar, sade Lövgren som är på väg mot sitt bästa travår.

Nära 100 segrar

Han närmar sig 100 segrar och tio miljoner kronor i prispengar. Med 9,2 miljoner kronor inkört ligger Lövgren på 13:e plats bland landets travtränare.

Toppar gör Robert Bergh på 26,4 miljoner kronor. Bergh noterade en V75-dubbel med Re Doc och Geisha Sund. Stefan Söderkvist agerade reservkusk eftersom Bergh åter lämnat återbud på grund av sjukdom.

TT