Tyresö ett steg från drömfinalen

Stockholm. Konkurshot, en trupp i upplösning, förlust i allsvenska premiären, frågetecken för superstjärnan Marta.

Men i Tyresö är optimismen stor inför semifinalen i Champions League. Första mötet med Birmingham är på lördagen.

Tyresö är mitt upp i sin mest turbulenta tid någonsin. Den ekonomiska krisen har fört med sig konkurshot, ovisshet, att en mängd spelare försvinner efter vårsäsongen och att klubbens allsvenska existens hänger på en skör tråd.

Krisorden plockades fram igen efter den fotbollsallsvenska premiärförlusten, 0-2 mot Kristianstad, för det svenska mästarlaget.

Men enligt tränaren Tony Gustavsson har alla problem gjort att spelarna slutit sig samman än mer. Och skadelistan har blivit väsentligt kortare.

– Prestationen mot Kristianstad var bra, speciellt med tanke på omständigheter med fyra spelare borta och två med jetlag - sex ändringar i startelvan. Men resultatet var dåligt.

De skadade spelarna är alla i gång. Caroline Seger (vadsträckning), Veronica Boquete (benskada) och Meghan Klingenberg (revbensskada) är troligen med från start på lördagen, medan Marta (baksida lår) är ett frågetecken.

– Marta gjorde sin första fulla träning i dag, vi avgör i morgon om hon kan starta.

Birmingham slog ut Arsenal i kvartsfinalen och beskrivs av Gustavsson som ett klassiskt brittiskt lag, välorganiserat, spelare som jobbar väldigt hårt för varandra och är fysiskt tuffa och duktiga i djupled.

– Det viktigaste för oss är att det blir en match som bygger mer på fart än på kraft. Och att vårt kollektiva arbete finns där.

– Ett stabilt spel på bortaplan har gett oss förutsättningar att avgöra på hemmaplan. Vi har bara släppt in ett mål hittills och det var efter en fast situation. Kan vi vara lika stabila nu är vi nöjda.

Bortamatchen i semifinalen spelas på en liten arena några mil utanför Birmingham, Damson Park, med plats för blott 280 sittande åskådare. Men Gustavsson har bara gott att säga efter fredagens träning.

– En liten pittoresk mysig arena med väldigt bra förutsättningar med en fin gräsplan.

– Det är en sprudlande energi, glädje och motivation i truppen. Nu är vi ett steg från drömmen vi har haft under en väldigt lång tid, att kunna åka ner till Lissabon den 22 maj på en Champion League-final.

Fakta:

Tyresös semifinalmöten med Birmingham spelas på lördagen (borta) och den 27 april (hemma).

I den andra semifinalen möts Potsdam och Wolfsburg, 19 och 27 april.

Finalen spelas i Lissabon den 22 maj.

Tyresös väg till semifinal: Paris Saint-Germain, 2-1 (h), 0-0 (b). Fortuna Hjörring, 2-1 (b), 4-0 (h). Neulengbach, 8-1 (h), 0-0 (b).

TT

Publisert: