Sundhage: "Det gick inte"

Uppdaterad 2018-07-03 | Publicerad 2015-06-17

Fotboll. Sverige tog inte chansen att på egen hand säkra en slutspelsplats i fotbolls-VM.

Efter ännu ett kryss, 1-1 mot Australien i den avslutande gruppspelsmatchen, måste Sverige nu avvakta de sista matcherna i grupp E och F innan man vet om VM-äventyret är över eller inte.

– Med det faktum att vi inte vinner matchen så känns det skit, säger Pia Sundhage.

Det var allt eller inget, nu eller aldrig. Medaljförsvarande Sverige var piskat att om inte vinna så i alla fall inte förlora mot Australien för att inte VM-äventyret skulle vara över redan efter gruppspelet.

– Vi gör för få mål, har för få chanser och så släpper vi in ett sånt där underbart mål som vi inte borde ha gjort, säger Sundhage.

För det började på värsta tänkbara sätt. Redan efter fem minuter lyftes en boll från den australiska backlinjen upp mot Lisa De Vanna, som helt tappats bort av de svenska mittbackarna Amanda Ilestedt och Nilla Fischer. Den tidigare AIK- och Linköpingsspelaren De Vanna kunde helt fri enkelt rulla in 1-0 bakom Hedvig Lindahl i det svenska målet.

– Hade jag fått göra om det hade jag ju gjort det lite annorlunda så klart, eftersom det blev mål. Men en mot en mot De Vanna, vad ska man göra liksom, säger Hedvig Lindahl.

Men det skulle bli bättre.

Jakobsson kvitterade

Tio minuter efter baklängesmålet bröt Lotta Schelin bollen på mittplanen, passade Therese Sjögran som passade Caroline Seger som i sin tur lade ut bollen till en het och rivig Sofia Jakobsson på högerkanten. Jakobsson tog sig in i banan och avlossade ett lågt och lurigt skott som letade sig in vid den främre stolpen.

Det svenska anfallsspelet fungerade stundtals bättre än i de inledande matcherna under den första halvleken. Sverige hade flera bra lägen att ta ledningen. Caroline Seger drog till på halvvolley efter en hörna, Jakobsson och Schelin fick en dubbelchans efter en lyftning in i straffområdet, men anfallarna fick inte riktigt ordning på fötterna.

– Ett baklängesmål så tidigt är inte kul när man behöver vinna matchen för att gå vidare. Nu gjorde jag ju mål ganska snabbt efter så vi hade ganska lång tid på oss att försöka trycka dit tvåan. Men den kom tyvärr aldrig, säger Jakobsson.

– Nu får vi förlita oss på de andra grupperna och ska vi ha någon tur i den här turneringen så är det väl nu.

"Gick för seger"

Tempot sjönk betydligt i den andra halvleken och varken Sverige eller Australien kom till jätteheta lägen. Benen på spelarna såg tunga ut. Pia Sundhage bytte in Kosovare Asllani och flyttade fram positionerna i en ganska trög jakt på ett segermål. Som aldrig kom.

Krysset innebär att Australien tillsammans med USA, som planenligt slog Nigeria med 1-0 efter mål av Abby Wambach, är klart för åttondelsfinalerna. För Sverige väntar i stället en lång väntan på att grupperna E och F spelas klart i kväll.

Först då vet man om de tre poängen, de fyra gjorda målen och målskillnaden räcker för att Sverige ska bli bland de fyra bästa grupptreorna. Blir det så väntar troligtvis Tyskland i åttondelsfinal i Ottawa på lördag.

– Jag har svårt att bli av med den här besvikelsen över att vi inte spelar den fotboll som vi skulle göra, säger Pia Sundhage.

– Vi gick för vinst och att slippa vara i den här situationen, men det gick inte.

Edmonton, TT:s utsända

Följ ämnen i artikeln