Dahlby siktar på ett fjärde OS

Publicerad:
Uppdaterad:

Europaspelen. Femma i OS-debuten, en fiaskostämplad elfteplats fyra år senare. Och så silversuccé i London 2012.

Nu siktar dubbeltrapveteranen Håkan Dahlby på ett fjärde OS.

– Det är mitt mål, säger skarpskytten till TT.

Silvermedaljören från London fyller 50 i höst men när han träningsskjuter denna heta och blåsiga dag i Baku darras det inte på några skyttemanschetter.

Säkerheten imponerar och han träffar raskt 29 av 30 duvor i snabb följd trots att det är första gången han är på banan.

– Jag känner mig inte gammal och jag skjuter lika fort som de yngre, säger han.

Tokiga förändringar

Det är inte åldern som gör att han konstant har ont i axlar och ländrygg och går på sprutor mest hela tiden. Snarare det som krävs i en sport där förändringens vindar blåst sedan OS i London.

Det är nya bössor, nya ställningar och nya regler. Exempelvis börjar skyttarna numera från scratch i finalen.

– Helt tokigt, tycker Håkan Dahlby. Den som skjutit bäst under dagen ska vinna.

– Å andra sidan, hade de reglerna gällt i London då hade jag vunnit guld eftersom jag var bäst i finalen och sköt 49 när dom andra sköt 45.

Tvivlade ändå

Det var i London han tog till kraftuttryck mot dem som hade tvivlat på honom efter Peking-OS och ifrågasatt honom och han njöt silvrets sötma till långt fram på småtimmarna.

Trots succén och revanschen fanns tvivel och han berättar den här anekdoten om natten efter tävlingen:

"Vi gick ut och festade. Halv fyra på morgonen vaknade jag, kallsvettig. Jag satte mig käpprätt upp i sängen och jag kände att jag hade drömt alltihop. Men när jag tände lampan och tittade på nattygsbordet så låg silvermedaljen där. Då somnade jag om".

– Jag har pratat med flera andra som också nått långt i sin idrott och de vittnar också om att framgången liksom blir avlägsen. Man kan få en bild inuti sig av att det är någon annan och inte en själv det handlat om.

Baku är vindarnas stad och det är inte till skyttarnas fördel. Duvorna bär sig annorlunda åt och det blir inte lika för alla, något som inte ens en hypermodern sprillans ny skyttanläggning för över 600 miljoner svenska kronor kan råda bot på.

– I Peking tog man bort molnen med kemikalier, säger Håkan Dahlby, men vinden här kan inte ens en president göra något åt.

Baku, TT:s utsände

Publicerad: