Sampras: "Ser inte så lovande ut"

Publicerad 2015-03-19

Tennis. Han är en av världens bästa tennisspelare genom tiderna.

Men efter att Pete Sampras slutade har USA tappat mark rejält.

– Tyvärr tror jag att det kommer dröja innan vi ser en amerikansk världsetta igen, sade Sampras till TT.

Det var bättre förr. Och ju förr desto bättre.

Två meningar som sammanfattar såväl amerikansk som svensk tennis 2015. Sedan ATP:s världsrankning infördes 1973 har USA haft sex spelare, mer än något annat land, som har rankats som etta. Men senast en amerikan var världsetta var Andy Roddick 2003-2004. Roddicks seger i US Open 2003 är senaste gången en amerikan vann en grand slam.

Därefter har det i princip varit Roger Federer, Rafael Nadal och Novak Djokovic för hela slanten. Som av en händelse sammanföll USA:s nedgång med att Pete Sampras lade racket på hyllan efter vinsten i US Open 2002 - och summerade en enastående karriär med bland annat 14 grand slam-segrar och 286 veckor som världsetta. Endast Federer har gjort det bättre.

"Tunt"

Men Sampras ser inte ljust på den amerikanska tennisens framtid.

– Det ser tunt och inte så lovande ut, sade han.

– Vi har några lovande killar, men jag tror att vi är väldigt långt från att nå "Rafa" eller Novak. Det går i cykler, men samtidigt har alla andra blivit bättre. Kanske även lite hungrigare.

TT: När får vi se en amerikansk världsetta igen?

– Tyvärr tror jag att det kommer att dröja ett tag.

Slog Wilander

Sampras hade en stund tidigare besegrat Mats Wilander i två raka set i semifinalen i veteranturneringen Kings of Tennis inför sorlande läktare i Stockholm Waterfront Congress Centre. 43-åringen visade upp sin vägvinnande spelstil serve och volley - som numera knappt existerar på toppnivå.

Sju år äldre Wilander symboliserar också en svunnen svensk tennisera. Sampras tror att framgång föder framgång - och vice versa.

– Om det inte finns en svensk toppspelare att se upp till så kommer inte ungdomarna bli intresserade. Jag tror att det är vad som har hänt här.

TT