Cavendish historisk – tog 35:e etappsegern

TT

Publicerad 2024-07-03

Mark Cavendish har skrivit Tour de France-historia.

Den 39-årige britten har nu 35 etappsegrar i den klassiska cykeltävlingen – fler än någon annan i historien.

Spurtspecialisten Mark Cavendish såg länge ut att vara instängd när klungan närmade sig mållinjen i Saint-Vulbas, men britten var iskall och till slut kom luckan. Då kunde ingen stoppa Cavendish från att skriva historia.

Med segern på den femte och 177,4 kilometer långa etappen av årets Tour de France har 39-åringen nu 35 etappsegrar i cykelklassikern.

– Det var en stor chansning för stallet att jag skulle vara med för att ta den här etappsegern och nu klarade vi det, säger Cavendish, som vann sin senaste etapp 2021, i Eurosports sändning.

Mark Cavendish tog sin 35:e etappseger i Tour de France – fler än någon annan i historien.

För drygt ett år sedan meddelade Cavendish att han skulle lägga av efter säsongen 2023, men han valde att satsa ett år till efter att ha tvingats avbryta fjolårets Tour de France. Då bröt han nyckelbenet under den åttonde etappen.

Tidigare delade Cavendish rekordet med den belgiske legendaren Eddy Merckx, som vann 34 etapper under åren 1969–1975. Cavendish har aldrig vunnit totalställningen i tävlingen, men Merckx vann Tour de France fem gånger under sin karriär.

Den slovenske storstjärnan Tadej Pogacar leder fortsatt totalställningen i årets tävling.

Följ ämnen i artikeln