"Jag hade svårt att hålla tårarna inne"

Publicerad 2022-06-28

En aldrig tidigare skådad publiksiffra.

Då blev de svenska spelarna rejält tagna redan under den svenska nationalsången.

– Då hade jag svårt att hålla tårarna inne, säger Magdalena Eriksson efter 3–1-segern mot Brasilien på Friends arena.

Rekordpublik väntades och rekordpublik blev det. I andra halvlek meddelades matchens officiella publiksiffra: 33 218 åskådare.

Redan före avspark märktes det på de svenska spelarna att det var något speciellt. Under den svenska nationalsången blundade vissa, andra hade glansiga ögon och samtliga njöt av stunden.

– Då hade jag svårt att hålla tårarna inne. Det var som en klump i halsen. Det är det här man har tränat för och drömt om hela sitt liv. Det var en sådan jäkla häftig stämning, säger Magdalena Eriksson.

Stora matcher har Chelsea-proffset spelat förut, men det var extra speciellt att spela i den här inramningen med landslaget.

– Det går inte att jämföra. Speciellt när alla hejar på oss. Det var helt fantastiskt. Det var så mycket glädje och lycka och det är det vi vill sprida, säger hon.

Kosovare Asllani säger att hon hade gåshud.

– Det går inte att komma i närheten av den här känslan man har, att spela sådana här matcher, på den här arenan och alla sjunger med. Det är en sådan mäktig känsla, säger hon.

Lindahl slöt ögonen

Målvakten Hedvig Lindahl passade på att sluta ögonen och ta in stunden.

– Jag försökte maximera hörseln och njuta av situationen. Man vet inte hur ofta man får vara med om sådana här matcher, säger Lindahl.

Caroline Seger spelade sin 230:e landskamp. Efteråt var hon känslomässig när hon berättade om hur hon har drömt om att någon gång få uppleva en inramning som under tisdagskvällen.

– Jag har som liten alltid drömt om att när man kommer till en arena och ser att alla har landslagströjor på sig och vallfärdar till en arena. Jag har sett det hända på herrsidan år ut och år in och aldrig fått uppleva det på det sättet. Det var redan från början känslomässigt jobbigt på ett fint sätt, säger mittfältsveteranen.

– Ni vet att jag har varit med länge och har fått uppleva det mesta. Jag är väldigt glad att jag har fått vara med på den här resan och se allt hända. Att se det här på hemmaplan är det bästa man kan få uppleva som svensk landslagsspelare, säger hon.

Sundhage: ”Ett erkännande”

Pia Sundhage, som har firat framgångar som spelare i Sverige och förbundskapten, stod på andra sidan som förbundskapten för Brasilien. Och hon var imponerad av inramningen.

– Det är ett erkännande att man i en träningslandskamp kan få ett sådant intresse. Jag är otroligt stolt över att jag får vara med om det. Jag hoppas verkligen att den här svenska vinden som blåser så positivt och offensivt fortsätter. För det här är jättebra för svensk damfotboll.

Landslagets tidigare publikrekord var 25 882 från en landskamp mot Tyskland för drygt tre år sedan (april 2019) inför fotbolls-VM i Frankrike.

3–1-segern var Sveriges sista match inför avresan till EM i England.