Officiellt: Falun arrangerar skid-VM 2027

Av:  TT

Skid-VM i Falun 2015, senast det begav sig. Om fem år är det dags igen. Arkivbild.
Skid-VM i Falun 2015, senast det begav sig. Om fem år är det dags igen. Arkivbild.

Falun tilldelas skid-VM 2027.

Det var veckans minst överraskande beslut under Internationella skidförbundets (Fis) pågående kongress i Milano.

Den svenska orten var ensam kandidat till att arrangera mästerskapet – där längdskidor, backhoppning och nordisk kombination står på programmet – och att tilldelas VM var därför endast en formsak.

”Det är förstås jätteroligt att vi åter kommer vara värd för ett VM på hemmaplan i Falun. Tillsammans, hållbart och modernt är ledorden som ska genomsyra hela arbetet fram till, under och efter ett VM 2027. VM på hemmaplan ska inspirera fler att vilja åka skidor, men arvet från VM ska även vara långsiktigt – på riktigt”, säger Karin Mattsson, ordförande i Svenska skidförbundet, i ett pressmeddelande.

Senaste gången som Falun arrangerade skid-VM var 2015, då sammanlagt 281 6000 besökare kom för att uppleva tävlingarna på plats. Staden har tidigare också stått värd för VM 1954, 1974 och 1993.

”Det känns fantastiskt att vi får ett skid-VM till Falun igen. Jag ser verkligen fram emot en ny folkfest och att få jubla tillsammans med tiotusentals andra”, säger Joakim Storck, kommunalråd i Falu kommun.

De kommande två mästerskapen hålls i slovenska Planica 2023 och i norska Trondheim 2025.

På onsdagen togs också beslut om ytterligare ett antal mästerskap. Bland annat kommer VM i freestyle-, freeskiing- och snowboardgrenar 2027 avgöras i österrikiska Montafon medan alpina VM samma år arrangeras i schweiziska Crans-Montana.

Publisert: