Klingberg vill vinna VM-guld för Garpenlöv

Av: 

Carl Klingberg i en av många dueller under segermatchen mot Lettland. Nu vill han vinna VM-guld – för Johan Garpenlövs skull.
Carl Klingberg i en av många dueller under segermatchen mot Lettland. Nu vill han vinna VM-guld – för Johan Garpenlövs skull.

Carl Klingberg stöttar kritiserade Johan Garpenlöv.

Nu vill han vinna VM-guld för Tre Kronors förbundskapten.

– Vi ska kriga oss sönder och samman för honom, säger han efter 1–0 mot Lettland.

Carl Klingberg har varit med under hela resan som Johan Garpenlöv har gjort som Tre Kronors förbundskapten.

Och forwarden är säker på sin sak: Kritiken mot Garpenlöv är obefogad.

”Sjukt bra coach”

– Han har fått utstå en hel del kritik, och jag tycker det är obefogat. Han är en sjukt bra coach, en sjukt bra människa och jag skulle unna honom det så jävla mycket, säger han.

– Vi ska kriga oss sönder och samman för honom, för varandra, för att ta hem det här. Det är det enda målet. Det är tre matcher kvar av säsong, det vet alla, det är bara att köra.

Johan Garpenlöv lämnade rollen som assisterande när han ersatte Rikard Grönborg inför säsongen 2019–2020.

Sedan dess har har den numera 54-åringen haft en tuff resa.

Första VM-turneringen, i Schweiz 2020, ställdes in på grund av pandemin. När han väl fick göra VM-debut som huvudansvarig i Riga 2021 blev det fiasko med ett missat slutspel och niondeplatsen är Sveriges sämsta VM-resultat sedan 1937.

I Peking-OS missade de medalj efter att ha avslutat turneringen med två förluster.

– Det har varit mer eller mindre hela tiden, säger Klingberg om kritiken som Garpenlöv – som nu gör sin sista resa med Tre Kronor – har fått utstå.

”Bra personkännare”

Vilka är hans styrkor som förbundskapten?

– Han är en bra personkännare. Han kommer in, snackar och får spelarna att må bra i ett lag. När man vet att coachen har en om ryggen så spelar man bättre, det tycker jag i alla fall.

– Jag tror att alla uppskattar honom.

När Garpenlöv får höra om Klingbergs ord säger han:

– Då blir jag jätteglad. Jag vill ju vinna med dem, alla är här för att gå så långt som möjligt och göra något bra av det här. Så är det varje gång. Vi har alltid så pass bra lag varje gång att vi kan vinna.

Hur viktigt är det efter allt som varit att få avsluta med medalj?

– Det är klart att jag vill åka hem med något runt halsen, helst en guldmedalj. Men det vill alla lag. Jag har ju fått vara med om det som ledare och spelare och vet vad det betyder för mig, ledarna runt omkring och spelarna och svenska folket, säger Garpenlöv.

Publisert: