"Det är deras beslut och de måste leva med det"

Av: 

Rory McIlroy under ett inspelningsvarv inför US Open.
Rory McIlroy under ett inspelningsvarv inför US Open.

Inget är sig likt inför årets tredje golfmajor.

Allt fokus är på den kritiserade utmanartouren LIV Golf och spelarna som valt att bryta med PGA-touren.

– Det är deras beslut och de måste leva med det, säger världstrean Rory McIlroy.

Den nya penningstarka touren, som finansieras av Saudiarabien, har delat golfstjärnorna i för och emot. Förra veckan spelades premiärtävlingen utanför London – med stjärnor som Phil Mickelson, Dustin Johnson och Sergio Garcia.

Nordirländaren Rory McIlroy kunde efter sin seger i Kanada förra veckan inte låta bli att ge en känga till golflegendaren Greg Norman, som leder den nya touren.

– Jag hade extra motivation tack vare det som pågår på andra sidan pölen. Killen som går i täten för den touren hade 20 segrar på PGA-touren, vi låg lika och jag ville gå om honom, sade McIlroy.

”Antar att jag gjorde fel”

Världstrean var en av de som inte ens trodde att LIV-touren skulle få sådant stort genomslag. Men inför US Open kan han konstatera att flera spelare ändrat sig.

– Jag tog det spelarna sade på allvar (att de inte skulle spela på Sauditouren). Jag antar att jag gjorde fel där, säger han och fortsätter:

– Min pappa sade till mig för länge sedan att som man bäddar får man ligga, nu har de bäddat. Det är deras beslut och de måste leva med det.

Spanske världstvåan Jon Rahm, som är regerande US Open-mästare, är också kritisk till utbrytartouren.

– Jag ser de olika, hur ska jag säga detta fint, argumenten som de har varför de föredrar den (LIV-touren). Upplägget lockar inte mig. Tre dagar utan cut är ingen golftävling för mig, säger spanjoren inför US Open.

Rahm menar att han vill spela mot de bästa i världen i ett format som funnits länge.

– Pengar är toppen. När det här först började så pratade vi (familjen) igenom det men det skulle inte förändra något om jag fick 400 miljoner (dollar). Jag skulle kunna dra mig tillbaka nu med det jag tjänat hittills och skulle kunna leva väldigt gott.

Nedtonad Mickelson

USA:s golfförbund (USGA), som arrangerar US Open, tillåter LIV-spelare att vara med i majortävlingen. I startfältet finns 15 spelare som var med i förra veckans premiär.

Sauditourens största affischnamn, Phil Mickelson, tog en flera månader lång paus från golfen efter ett kontroversiellt uttalande om Saudiarabien och PGA-touren tidigare i år. Han gjorde comeback i LIV-tourpremiären och slutade på 34:e plats, av 48 spelare.

Mickelson hoppas få återkomma till PGA-touren. Den annars så frispråkige Mickelson svarar annars undvikande och neutralt på frågor om kritiken mot touren – just för att den finansieras av Saudiarabien som inte följer mänskliga rättigheter. Mickelson säger sig ha förståelse för supportrars och kollegors kritik.

– Jag respekterar och förstår deras åsikter. Och jag förstår deras starka känslor för mitt val. Jag respekterar om de tycker annorlunda. Men just nu är det här rätt beslut, säger han.

Rättelse: I en tidigare version angavs fel namn bland de som deltog i den första LIV-tävlingen. Bryson DeChambeau var inte med då.

Publisert: