Ruud vann skandinaviska mötet i Paris

Av: 

Casper Ruud skrev norsk tennishistoria när han slog ut danske Holger Rune i kvartsfinalen i Franska mästerskapen. Han är nu första norrman att någonsin spela i en grand slam-semifinal.

I semin ställs han mot kroaten Marin Cilic, som tidigare under dagen vann sin kvartsfinal mot ryssen Andrej Rubljov.

Norske Casper Ruud, rankad åtta i världen, besegrade den danske tennissensationen Holger Rune – 19-åringen slog ut världsfyran Stefanos Tsitsipas i åttondelsfinalen. Tredje skandinav på centrecourt i Paris var svenska Louise Azémar Engzell i domarstolen.

Nästa match i Paris blir alltså inte bara 23-årige Ruuds första semifinal i en grand slam-turnering, utan den första för en norrman någonsin.

– Det här är matcherna som du drömmer om att spela. Och förhoppningsvis så klart, även finalen om det är möjligt, säger Ruud till arrangören.

– Jag måste vara riktigt fokuserad och göra mitt bästa i semifinalen. Marin har spelat bra hela veckan, och det kommer att bli ännu en tuff match.

Fick ett utbrott

Ruud dominerade första set, men Rune kom tillbaka och tog hem det andra. Tredje förlorade dock dansken i tiebreak, vilket fick honom att tappa humöret. Rejält. Han skrek uppåt läktaren där hans mamma satt och ville att hon skulle lämna arenan. Vilket hon också gjorde.

Matchen avgjordes då Ruud tog hem även fjärde set. Norrmannen vann med 6–1, 4–6, 7–6, 6–3.

Holger Rune, rankad på plats 40, kan dock trösta sig efter förlusten med att ett rejält skutt upp i rankningen väntar.

Maratonmatch

Efter en maratonmatch mot Andrej Rubljov kunde 33-åriga kroaten Marin Cilic tidigare på onsdagen också säkra en plats i semifinalen.

Efter att ha spelat i nästan en timme kunde världssjuan Rubljov ta hem det första setet med 7–5. Men sedan kom strulet för ryssen.

23-rankade Cilic tog hem de nästföljande två seten med 6–3, 6–4.

Men skam den som ger sig. Rubljov kom igen. 24-åringen spelade hem det fjärde setet på under 40 minuter, 6–3.

Efter att båda spelarna visat upp makalös tennis kom så avgörandet efter ett supertiebreak i set nummer fem.

Efter fyra timmar och en kvart kunde Cilic avgöra till 7–6. Han har nu tagit sig till minst semifinal i alla fyra grand slam-turneringar.

– Speciellt i femte set var det en otrolig match. Andrej spelade fantastiskt, säger Cilic och fortsätter:

– I dag var det min dag, men han spelade också bra tennis och det var otur för honom.

I den andra semifinalen möts spanjoren Rafael Nadal och tysken Alexander Zverev.

Publisert: