Sverige kan hoppa av friidrotts-EM i Turkiet

Av:  Anders Wallin/TT

Förbundskapten Kajsa Bergqvist.
Förbundskapten Kajsa Bergqvist.

Sveriges plan är att tävla om medaljerna på friidrotts-EM i Istanbul.

Men förbundet kan även välja att avstå mästerskapet av säkerhetsskäl.

– Det går inte att utesluta, men vi hoppas inte att det blir så, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist.

Kajsa Bergqvist säger att Svenska friidrottsförbundet följer den politiskt spända situationen mellan Turkiet och Sverige – samtidigt som hon planerar för inne-EM den 2–5 mars.

– Vi håller koll på vad som händer och har nära kontakt med det europeiska förbundet och den lokala arrangören för att säkerställa att vi kan vistas säkert där, säger hon till Expressen.

– Dessutom sköter vi det internt och vi har sett till att vi får med oss en säkerhetsansvarig på resan.

Kan avstå EM

Bergqvist är även inne på att Sverige kan avstå mästerskapet, där Armand Duplantis är guldfavorit, om säkerheten kring landslaget inte kan garanteras.

– Det går inte att utesluta, men vi hoppas inte att det blir så.

Längdhopparen Thobias Montler – som i helgen stod för en imponerande serie med tre hopp över 8,10 varav det längsta hamnade på 8,19 – säger till TT att han kommer följa förbundets beslut.

– Jag litar på att förbundet tar ett beslut som är bra och vettigt, sedan följer jag det. Väljer de att vi ska åka, då åker jag och kommer att göra mitt bästa på EM, säger Montler, som på torsdag möter den grekiske världsettan Miltiadis Tentoglou vid en internationell tävling i Göteborg.

– Om de skulle bestämma sig för något annat så följer jag det.

Det politiska läget mellan nationerna handlar om den svenska Natoansökan, där Turkiets godkännande ligger på is.

Anledningen till pausen bottnar i den senaste tidens aktioner, bland annat koranbränningen utanför Turkiets ambassad i Stockholm som följdes av att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan meddelade att Sverige inte kan vänta sig stöd.

”Riktat mot Sverige”

Med anledning av alla händelser har utrikesdepartementet uppmanat svenskar att undvika folksamlingar och manifestationer i Turkiet.

– Det går inte att säga att idrott och politik inte hör ihop, det skulle vara naivt. På många mästerskap är det något. Det som är unikt i det här fallet är att det är specifikt riktat mot Sverige i landet dit vi ska åka på mästerskap, inte att det är generellt oroligt eller bristande mänskliga rättigheter, säger Kajsa Bergqvist till Aftonbladet.

Publisert: