"Hanna har huvudet för det där"

Av: TT

Publicerad:
Blir det en ny duell mellan Hanna Öberg och Marte Olsbu Røiseland i damernas stafett?
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Blir det en ny duell mellan Hanna Öberg och Marte Olsbu Røiseland i damernas stafett?

VM-drottningen Marte Olsbu Røiseland hoppas på en repris från VM i Östersund när hon på sista skjutningen kunde ta sig förbi Hanna Öberg – som bommade tre skott – och köra hem guldet till Norge.

– Kommer de i samma läge i år så har inte Røiseland en chans, säger Sveriges Jesper Nelin.

Marte Olsbu Røiseland har haft ett strålande mästerskap och tagit medalj i allt. Guld i sprint, brons i jaktstart och distans och guld i mixedstafett och singelmixedstafett.

Det är med gott självförtroende hon medger att Norge, trots att de andra norskorna inte alls varit lika framgångsrika i Antholz som hon själv, nog får finna sig i det stora favoritskapet inför damernas stafett.

– Ja, vi måste kanske tåla den favoritstämpeln, men samtidigt – stafett är stafett och man ska lyckas på alla fyra sträckorna, säger Røiseland.

Norskorna har vunnit alla stafetter under säsongen, och de är dessutom regerande mästare. I Östersund i fjol kom Hanna Öberg in i ensam ledning till det sista skyttet, där hon behövde använda alla tre extraskotten och fick se Røiseland köra förbi efter felfritt skytte.

– Det är sådana dueller som triggar mig lite extra och drömscenariot är att komma i en liknande duell med Hanna som i fjol, säger norskan.

"Har rutin"

Jesper Nelin, som kör andrasträckan i herrlaget och även är sambo med Hanna Öberg, tror inte att samma läge talar för Norge.

– Hanna har ju verkligen ett huvud för det där. Kommer de i samma läge i år så har inte Røiseland en chans, säger han.

När Hanna Öberg får höra vad Nelin sagt skrattar hon lite innan hon svarar lugnt.

– Det är svårt att säga på förhand. Men jag kommer verkligen gå ut och göra mitt bästa på den avslutande sträckan. Jag börjar ha lite rutin på de sträckorna och de avslutande skjutningarna och jag hoppas att det är något jag kan ha nytta av, säger hon.

TT: Men hur är känslorna kring fjolåret – mardröm över missat guld eller silverglädje?

– Jag skulle säga att nu är det ändå överlag en positiv känsla runt den stafetten. Det var en fantastisk känsla att få gå ut i ledning på hemmaplan, det var helt otroligt. Jag gjorde kanske inte en helt perfekt insats men jag lärde mig otroligt mycket av det, och jag vet att jag satte det sista reservskottet och det säkrade silvermedaljen, det är något som jag har tagit med mig.

"Mycket känslor"

Efter noll medaljer och bland annat tre fjärdeplatser i Antholz väntar nu Sveriges största medaljchans. Men för att ta medalj måste alla prestera på topp: Elvira Öberg gör mästerskapsdebut i stafett, Mona Brorsson kör andrasträckan och behöver steppa upp sin åkning och Linn Persson, som inte haft ett bra VM sett till skyttet, kör tredje.

– Nu är det här min sista tävling eftersom jag inte kvalat in till masstarten så jag är laddad till tusen procent, det ska bli så kul. Det är mycket känslor, säger Mona Brorsson.

Damernas stafett inleds klockan 11.45, herrarnas 14.45.

Publicerad: