Damgolfare blir ambassadörer – i Saudiarabien
Pelle Strandman/TT
Publicerad 2019-12-18
Ett land där kvinnor står under manligt förmyndarskap, alldeles nyligen tilläts att köra bil och knappt får gå på fotbollsmatcher.
Där, i Saudiarabien, ska damernas Europatour ta nästa kliv i jämställdhetsarbetet – med två svenska spelare som frontfigurer.
– Det känns jättehäftigt att få vara med och skapa historia, säger Camilla Lennarth.
Den 19–22 mars nästa år arrangerar Saudiarabien för första gången en golftävling för kvinnliga spelare. Detta när Europatouren anländer till Royal Greens Golf & Country Club utanför staden Jidda, på landets västra kust vid Röda havet.
Den totala prispotten? 1 miljon dollar – motsvarande 9,35 miljoner kronor – vilket är den klart största för en renodlad Europatourtävling på damsidan.
– Helt fantastiskt att det finns några som ser ett värde i att supporta kvinnogolfen. Det känns helt rätt att vara med och stödja det, säger Camilla Lennarth, en av två svenska proffsspelare som har fått rollen som ambassadör för tävlingen.
Hon tillägger:
– Kul att det finns någon som tycker att vi ska ha lika värde som killarna som tjänar jättemycket pengar.
Minskar gapet
Tillsammans med bland andra Isabella Deilert ska 31-åringen marknadsföra tävlingen och introducera sporten för saudiska kvinnor och barn.
Att det är i just Saudiarabien som damgolfen tar nya kliv för att minska det ekonomiska gapet till herrarna kan förefalla aningen ironiskt med tanke på att landet är ett av de minst jämställda i världen.
Kvinnor har inte samma rättigheter som män i gulfstaten, även om små förändringar håller på att luckra upp de konservativa lagarna en aning.
Två exempel på detta: Saudiarabien blev 2018 det sista landet i världen att tillåta kvinnor att köra bil och det finns numera sektioner på fotbollsarenor där även kvinnor är välkomna.
"Måste börja någonstans"
Damtävlingen utanför Jidda går i linje med den "sociala reformsprocess" som, enligt Utrikesdepartementet , pågår i Saudiarabien.
– Det här är en start. Man måste börja någonstans, säger Isabella Deilert som nästa år går in på sin tredje säsong på touren.
– Jag är mest fokuserad på golfdelen, men om vi kan vara med och bidra till utvecklingen lokalt så är det jättebra, fortsätter 25-åringen.
Camilla Lennarth är inne på samma spår.
– Jag tycker att vi genom en tjejtävling kan dra ett strå till stacken och hjälpa tjejer att känna delaktighet via sporten.
Flera internationella idrottsevenemang har placerats i Saudiarabien på senare tid. Så sent som förra helgen gjorde Anthony Joshua och Andy Ruiz upp om världsmästartiteln i tungviktsboxning i huvudstaden Riyadh.
Risk för "sportswashing"
Kritiska röster menar att Saudiarabiens intensifierade idrottsengagemang är ett exempel på så kallad "sportswashing" – en term myntad av människorättsorganisationen Amnesty som syftar på hur stränga regimer använder sig av evenemang för att manipulera uppfattningen av landet och samtidigt tvätta bort fokus från bristfälliga mänskliga rättigheter.
TT: Finns det någon risk att damernas nya Europatourtävling kan bli ytterligare ett exempel på detta?
– Jag förstår vad du menar, men det är lite mer än vad jag har funderat på. Jag lägger fokus på att det har kommit en ny kvinnotävling till Saudi. Jag stöttar den och det känns jättepositivt. Vi tar det därifrån och vi får se hur mycket det här kan hjälpa kvinnorna i landet och för oss damspelare. Vi får utvärdera det efter tävlingen, säger Lennarth.
Hon tillägger:
– Jämställdhet är viktigt överlag i världen. Vi tycker att det är härligt att vi kan närma oss männen och få högre prissummor. Att Saudi är landet som börjar med det... det hade kunnat vara ett annat land – men nu blev det Saudi och det tycker jag är jättebra.