Dyrt med fler backtävlingar i Falun

Publicerad:
Uppdaterad:

Falun. Falun rustar för skid-VM i februari. Hoppbackarna är nyrenoverade och nu ska ytterligare ungdomsbackar byggas.

Samtidigt är det osäkert om världens bästa backhoppare återkommer till Falun efter VM-tävlingarna. Prislappen kan vara för hög.

En längdtävling i världscupen kostar cirka två miljoner kronor. Priset för en motsvarande backtävling för herrar är drygt tre miljoner.

– Det är ingen självklarhet att vi klarar av att arrangera en herrvärldscuptävling i backhoppning. Här måste vi analysera vilka intäktsmöjligheter det finns genom bland annat sponsorer och tv-rättigheter. Men det finns tävlingar med lägre prislapp som damernas världscup och nordisk kombination, säger Anki Kjellberg, vd för Skidspelsföreningen som efter VM-tävlingarna kommer att arrangera skidfesterna i Falun.

Stor konkurrens

Niklas Carlsson, förbundsdirektör på Svenska skidförbundet, signalerar en vilja att arrangera backtävlingar på toppnivå och bra skidtävlingar i Faluns arena som rustats för cirka 240 miljoner kronor.

– Vi hoppas kunna arrangera tävlingar i samtliga nordiska grenar i Falun. Men vi måste bedöma affärsrisken och se vilket intresse det varit för backhoppning under vinterns VM-tävlingar. Samtidigt vet vi att konkurrensen om att få arrangera dessa tävlingar är stor. Vi måste förtjäna tävlingarna.

"Positivt överraskad"

Faluns VM-general, Sven von Holst, tänker längre:

– Det är viktigt att Falun fortsätter vara en attraktiv backarrangör om vi ska få fler VM-tävlingar i framtiden.

Annars gav Internationella skidförbundet toppbetyg till Falun när de gjorde slutbesiktning inför VM-tävlingarna i februari:

– Jag är positivt överraskad över hur väl förberett Falun är inför VM-tävlingarna. De har gjort ett utmärkt jobb och vi kan se fram emot ett bra mästerskap, sade Fis-ordföranden Gian Franco Kasper.

TT

Publicerad: