Tre raka mål i tom bur sänkte Sverige

TT-SPORT

Handboll. Sverige fick en tung start på handbolls-VM i Tyskland.

Polen gjorde mål från alla håll - därav tre raka och avgörande i öppen bur - och vann premiärmatchen med 33-30 (17-15).

– Det är där de gör det största rycket. Vi måste vara bättre i bytena, säger Isabelle Gulldén.

Det mesta stämde för Sverige i VM-premiären - i anfall. Problemet var att det läckte ordentligt bakåt.

Polen fick allt att stämma och vann till slut Vilda Västern-matchen med tre bollar.

Det avgörande rycket kom en bit in i andra halvlek när Sverige plockade ut målvakten i numerärt underläge. Polen gjorde tre mål i följd i den övergivna svenska buren och kunde gå ifrån till 26-19.

– För det första gör vi två tekniska fel som det är svårt att byta på men man får kanske sticka lite tidigare än vi gjorde nu, säger spelmotorn Isabelle Gulldén som gjorde sin första match i sitt tolfte mästerskap - svenskt rekord.

Gulldén tycker att det är rätt att plocka ut målvakten och spela sex mot sex under egna utvisningar - detta trots att Sverige gick på någon mina i spelformen redan i första halvlek och förlorade matchen på det.

– Ja, man gör ofta så nuförtiden. Det viktiga är att inte slarva med passningarna som vi gjorde, och även att vara bättre på att byta, säger hon.

Sverige fick ingen ordning på försvarsspelet i övrigt heller och inte blev det bättre av att målvakterna Filippa Idéhn, som startade matchen, och Johanna Bundsen, som hoppade in i andra halvlek, hade det jobbigt.

"Blir för glesa"

Polen, som överraskande nådde semifinal i VM både 2013 och 2015 men sedan dess har genomgått en generationsväxling under nye förbundskaptenen Leszek Krowicki.

Laget misslyckades i kvalet men fick ett wildcard till VM och imponerade inför mästerskapet med övertygande segrar mot Brasilien, VM-etta 2011, och Rumänien, VM-trea för två år sedan.

Spelarna tog med sig självförtroendet in i VM-premiären och hade inga problem att ta sig till rena lägen eller ordna straffkast.

– Polen spelade som vi räknade med men vi kan inte stoppa dem en och en utan måste vara mer enade. Vi blir för glesa. Det handlar absolut inte om att vi inte vill. Det är snarare att vi tappar tron. Då kan det lätt bli att man går till sig själv och vill rädda sitt eget skinn vilket gör att man kanske inte fullt ut tar ansvar för att hjälpa till, säger förbundskaptenen Henrik Signell.

Svagt målvaktsspel

Bakom det passiva försvaret fick Idéhn (4 av 26) och Bundsen (1 av 10) bara tag på 13 procent av de polska avsluten. Adrianna Placzek räddade så gott som vart tredje svenskt skott och vann målvaktskampen överlägset.

– Det är klart att målvakterna känner att de kan prestera bättre. De är absolut en del i det hela, precis som övriga laget, säger Signell.

Ändå är målvaktsspelet inget som oroar.

– Egentligen inte för det har sett väldigt bra ut tidigare. Jag antar att de är lika revanschsugna som hela laget, säger förbundskaptenen.

"Det börjar bakåt"

Sverige spelar sin andra VM-match redan på söndagen. Motståndaren Ungern förlorade sin premiär mot Norge med klara 22-30.

– Ungern är ett riktigt bra anfallslag men kanske inte ett lika bra försvarslag. Det kommer att bli mycket fokus bakåt. Det är där vi måste ta fajten. Jag hoppas att vi är varma i kläderna nu, säger Bella Gulldén.

Bietigheim-Bissingen, TT:s utsände