Hersley om hotet: Tufft slag

TT-SPORT

Ishockey. Det har hotats och det har ryktats kring en bojkott - nu talar allt för att ryska idrottare ändå kommer att tävla i OS.

Det ger också lugn och ro till Tre Kronors OS-aktuella KHL-spelare.

– Det hade varit ett tufft slag om vi inte hade fått vara med, säger hårdskjutande backen Patrik Hersley.

KHL:s bäste back, S:t Petersburg-försvararen leder poängligan för backar, är lugn när det gäller de besked som har kommit den senaste tiden.

Trots att Ryssland stängs av från OS som nation kommer de att tävla under olympisk flagg.

Det slog president Vladimir Putin fast redan dagen efter IOK:s beslut i förra veckan. På måndagen upprepade Rysslands OS-kommitté samma besked.

Går inte emot

För en månad sedan hotade KHL att inte ställa upp i OS om Ryssland inte fick delta under egen flagg - och hotade dessutom att stoppa alla utländska spelare från deltagande i Pyeongchang.

Men att KHL skulle gå emot landets president lär knappast hända.

– Det kommer säkert att lösa sig, sedan om de spelar med andra tröjor eller sina egna får vi se, säger Hersley i samband med att Tre Kronor samlades i Stockholm inför Channel One Cup, den sista turneringen inför OS.

Stommen i det ryska OS-laget kommer från Hersleys lag - i Channel One Cup är 15 spelare från Ska S:t Petersburg.

Skämt om fuskare

Så det har snackats en del kring IOK:s beslut.

– Man skämtade lite med dem att de är fuskare och att "hade ni inte dopat er så hade ni fått spela". De pratar inte allvar om det, utan anpassar sig till besluten, säger Hersley om sina ryska lagkamrater.

Trots att Ryssland är favorit i OS-hockeyn är han glad att de är med.

– Visst hade det blivit en lättare turnering, men så kan man inte heller tänka. De är med och fajtas i varje turnering och är en stormakt i Europa vad gäller hockeyn så det är klart att de ska vara med där.

Tre Kronor möter Ryssland i första matchen i Channel One Cup på torsdag.

– Det blir speciellt, det är i princip mitt lag jag ska möta. Det kommer att bli jäkligt tufft, jag vet ju hur vi och de spelar och vilka spelare de har, så det kommer att bli tufft men kul, säger Hersley.

TT