Hot om bojkott inför skidskyttebeslut

TT-SPORT

Skidskytte. Inför det internationella skidskytteförbundets beslut om de 31 dopningsmisstänkta ryssarna har både världscupledaren Martin Fourcade och nu det tjeckiska förbundet hotat med bojkott.

Beslutet väntas läggas fram på torsdagen.

Det senaste utspelet från Tjeckien handlar om att hela landslaget tänker bojkotta de ryska världscuptävlingarna i Tjumen i mars.

– Jag kan inte tänka mig att de (tävlingarna) kommer att bli av, av den enkla anledningen att skidskyttarna inte kommer att åka dit, säger Jiri Hamza, ordförande i det tjeckiska skidskytteförbundet.

– Åtminstone de tjeckiska, vi är redan överens om det.

I förra veckan sade den franske storstjärnan Martin Fourcade att han tänker bojkotta tävlingar om inte det internationella skidskytteförbundet snabbt beslutar om sanktioner mot ryska idrottare.

– Det är dags för förbundet att säga offentligt det som hittills bara sagts internt, säger Hamza.

Den ryska världscuptävlingen avgörs den 9-12 mars och går i Tjumen där även VM ska avgöras 2021. Hamza anser också att VM ska flyttas från Ryssland på grund av den stora dopningsskandalen som Wada-utredaren Richard McLaren rapporterat om.

I McLarens andra, och sista, rapport säger han att mer än 1 000 ryska idrottar misstänks ha varit inblandade i dopning mellan 2011 och 2015. När internationella skidskytteförbundet fick uppgift om att 31 av de misstänkta är skidskyttar startades en utredning som alltså väntas presenteras på torsdagen.

TT-AFP