Frankrikes kapten: "Gulldén trött"

TT-SPORT

Handboll. Det späckade internationella spelprogrammet kan ha fällt Sverige i handbolls-EM, enligt den franske förbundskaptenen Olivier Krumbholz.

– Jag grämer mig över Isabelle Gulldéns prestation. Det är inte Gulldéns fel, utan det är schemats fel. Hon är trött, säger han.

Sverige slutade åtta i sitt hemma-EM och lyckades bara vinna en av sex matcher, premiären mot Spanien. Spelmotorn och stjärnan Isabelle Gulldén hade tredje mest speltid i det svenska laget, drygt 47 minuter per match, blev Sveriges bästa målskytt med 31 mål men missade också knappt hälften av sina avslut.

– Det är en stor besvikelse för mig för Sverige hade hemmaplan men den bästa spelaren hade ingen energi, säger Olivier Krumbholz.

"Ingen energi"

För Gulldén har det varit en lång säsong det senaste året. Förutom seriespelet i Rumänien med Bukarest så gick laget hela vägen till final - som de vann - i Champions League. Och med landslaget har det varit både ett OS-kval och OS som gjorde att det inte blev någon vila inför säsongsstarten.

Inför EM sade Gulldén själv till TT att hon har varit trött under hösten.

– Hon har spelat många matcher i Champions League, var i Final Four, hon spelade OS och nu har hon ingen energi kvar. Det är en fantastisk spelare men det är en stor fråga för handbollen. Efter så många matcher kommer en tidpunkt när det inte längre är möjligt att prestera. För mycket är för mycket, säger Krumbholz.

– För mig är det en stor fråga, vi måste tänka över det här.

TT: Tror du Sverige hade presterat bättre om hon hade varit fräschare?

– Självklart, det är naturligt. Hon är en av världens bästa spelare och hon är den som dirigerar spelet. Hon spelade bra men hon var för trött. Det är så enkelt. Hon spelar 60 minuter nästan varje match, både i Bukarest och i landslaget, och både i anfallet och i försvar. Hon har ett enormt ansvar och betyder så mycket.

Vill lyfta frågan

Även Norges förbundskapten Thorir Hergeirsson lyfte frågan om det hårda spelschemat på presskonferensen inför semifinalerna i EM.

– Det är inte frågan nu, hur många matcher som spelas men jag tror att det skulle vara bra för organisationen, EHF och IHF, att utvärdera alla de här matcherna - Champions League, kvalen, mästerskapen - för framtiden. För det håller på att bli för mycket.

– Vi ser fler och fler spelare som inte spelar mästerskapen för landslagen för att de behöver vila. Det gäller både herrar och damer. De frågar aldrig spelarna eller oss tränare, jag vet inte vem de frågar när de bestämmer att det ska vara fler matcher. Kanske handlar det om marknadsföring och pengar, jag vet inte, men det är tufft för spelarna.

TT